SANATATE: Iaurtul, preparat in casa, aliment-medicament si produs cosmetic de exceptie
Stiri Botosani Saturday, 4 February 2012 ActualitatePentru a produce iaurt poate fi folosit orice fel de lapte, respectiv de vaca, oaie, capra, bivolita, camila - dar, in ziua de azi, cel mai des la prepararea iaurtului este laptele de vaca, mai accesibil si la indemana tuturor.
Despre iaurt, cum a aparut, nu se cunosc prea multe amanunte. Se crede ca s-ar fi nascut dintr-o eroare, din laptele tinut pe vremea aceea, demult, intr-un burduf de piele si uitat afara, la caldura.
Microbiologul rus Mecinicov, cel care a dus "faima" iaurtului in lume, a fost primul cercetator care a studiat iaurtul in laborator si asta mai mult din curiozitate, deoarece voia sa afle secretul longevitatii populatiei bulgare, mare consumatoare de iaurt. Curiozitatea legata de iaurt i-a adus cercetatorului rus Premiul Nobel. Mecinicov a fost cel care a izolat Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui.
Cel mai sanatos si mai igienic iaurt este cel pe care-l preparam noi in casa, deoarece il facem cu atentie si dragoste pentru noi insine si toti ai nostri. Se incalzeste jumatate din cantitatea de lapte pe care o avem la indemana si oprim focul cand din lapte incep sa iasa aburi. Combinam laptele cald cu cel rece si il turnam in borcanele deja pregatite.
Pentru inceput, trebuie un borcan de iaurt din comert, dar poate fi folosita si smantana sau branza de vaci - pentru cuibusor sau maia - cate o lingura in fiecare borcan, pana la prima noastra productie de iaurt. Se amesteca bine cu lingura in fiecare borcan, dupa care le acoperim cu servetele si o paturica sau prosoape de bucatarie mai groase.
In 10 - 12 ore, uneori si mai mult, depinde de temparatura din incapere, ar trebui sa avem iaurtul. Dupa ce iaurtul s-a facut, se pun capacele la borcane. Se pastreaza la rece, in frigider. Aveti grija ca de fiecare data sa opriti jumatate de borcan de iaurt pentru data viitoare cand veti pregati un alt iaurt.
Specialistii spun ca produsele lactate au un rol deosebit in prevenirea si tratarea osteoporozei, iar iaurtul o poate face chiar foarte bine deoarece contine suficient calciu si vitamina D.
De asemenea, in cazul persoanelor care consuma doua - trei portii de lactate pe zi, riscul de a dezvolta hipertensiune scade cu pana la 50%. Este bine de stiut si faptul ca iaurtul este un aliment cu putine calorii, asa ca poate fi consumat de persoanele care tin cura de slabire.
Iaurtul nu este, dupa cum bine se stie, doar un aliment-medicament care poate aduce beneficii deosebite organismului nostru, ci poate fi folosit cu rezultate deosebite si ca produs cosmetic. Astfel, iaurtul trateaza acneea, cosurile adolescentilor. Pe fata curata, dupa ce a fost bine spalata, se aplica iaurt direct pe pielea afectata si se maseaza bine, dupa care fata se spala din abundenta, cu apa calduta.
Iaurtul poate fi folosit si pentru ingrijirea zilnica a pielii sensibile, fara a provoca reactii alergice. Alege pentru pielea ta iaurturile naturale, cele preparate in casa, fara conservanti, coloranti sau arome.
In accidentele casnice, arsuri sau oparire, iaurtul face adevarate minuni. Toarna imediat iaurt pe portiunea de piele afectata si usturimea si roseata vor disparea ca prin minune.
Sa avem sanatate!
Silvia Holotiuc
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Imaginea cât 1000 de cuvinte: Doi monahi botoșăneni alături de mama lor care astăzi împlinește 96 de ani! (Foto)
Fiecare părinte își dedică întreaga viață pentru copii, fiecare părinte jertfește liniştea lăuntrică pentru ca fiul sau fiica să îşi găsească drumul în viaţă. ...
Eliza, copila de 10 ani, găsită după ore de căutări în podul unei case! Fetița a fost dusă la spital
Zeci de forțe de ordine și voluntari din localitatea Dimăcheni s-au mobilizat în cursul nopții pentru a o căuta pe Eliza. Localitatea Dimăcheni a fost împânzită de poliți...
Despre ce discută patru pensionari care joacă golf! (Foto, Video)
Patru pensionari s-au dus la un club să joace golf. După câteva minute, unul dintre ei zice: -Da, se pare că odată cu trecerea anilor aceste dealuri au devenit mai abrupte și mai mari...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.68 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici