Alimentaţia în cazul hipotensivilor trebuie să fie bogată în cereale, legume şi fructe, între care nu pot să lipsească grâul germinat (2-3 linguriţe pe zi), ardei gras şi iute, mărar, pătrunjel, sfeclă roşie, varză roşie, drojdie de bere proaspătă (câte o lingură pe zi timp de două săptămâni), fulgi de ovăz şi lăptişor de matcă (câte 10-20 mg de trei ori pe zi timp de două-trei săptămâni).
De asemenea, nu trebuie să lipsească ceapa crudă sau sub formă de suc. Sfecla roşie reglează tensiunea arterială, fiind folosită sub formă de macerat (100 g rădăcină rasă în 500 ml de apă timp de două ore), din care se consumă câte o treime din cantitate înainte de fiecare masă.
Pentru bolnavii hipotensivi sunt recomandate câteva cure pe an:
- cură cu suc de orz verde ( 3 pahare pe zi) timp de o lună pe trimestru;
- cură cu sucuri naturale de fructe şi crudităţi pe o durată de două luni, consumând zilnic următoarele produse: morcov (300 ml), spanac (90 ml), păstârnac (50 ml), ţelină (50 ml), sfeclă roşie (150 ml), castraveţi (120 ml), fasole verde (30ml) şi mere (300 ml).
În fiecare dimineaţă se ia o singură ceaşcă de cafea naturală sau un pahar cu vin roşu natural, care ridică valoarea tensiunii arteriale, iar pacientul se simte bine toată ziua, nu mai are dureri de cap, ameţeli, dispare starea de somnolenţă, iar randamentul fizic şi intelectual revine la normal.
Se va evita excesul de alcool.
Pe lângă aceste măsuri legate de regimul alimentar, se impune şi o muncă temperată şi ordonată, cu suficiente ore de somn, activitate fizică în aer liber, exerciţii fizice moderate şi sporturi adecvate vârstei şi mers pe jos, ideal desculţ prin iarba îmbibată cu rouă.
Urmează un masaj al membrelor şi duşuri de înviorare. Se va evita surmenajul fizic şi intelectual, precum şi călătoriile cu avionul pe distanţe mari.
Vacanţa se va face în staţiuni de odihnă situate la altitudini mai mari, mult mai indicate decât sejurul la mare.
Zilnic, pacientul va face exerciţii de respiraţie circa 10 minute, de trei ori pe zi, cu inspiraţie profundă pe nas timp de 7 secunde şi expiraţie prelungită pe gură tot 7 secunde.
După aceste expiraţii, plămânii se golesc de aerul viciat, iar oxigenul proaspăt inspirat va pătrunde în toate alveolele pulmonare.
Pacientul hipotensiv va renunţa definitiv la fumat, iar la trecerea din poziţia culcat (clinostatică) la poziţia verticală (ortostatică) va sta câteva secunde pe marginea patului pentru adaptarea organismului la această schimbare, evitând astfel senzaţia de ameţeală sau pierderea cunoştinţei.
SANATATE - Esti hipotensiv? Vezi de ce alimente ai nevoie!
Stiri Botosani Friday, 11 September 2009 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
PNL Botoșani, Valeriu Iftime; „Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi!”
Wednesday, 13 November 2024
„Faptul că nu au la cine apela pentru a le rezolva problema mi se pare strigător la cer. Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi. Altfel nu pot să în...
Schimbări legate de ajutorul de înmormântare: Ce prevede legea!
Wednesday, 13 November 2024
Astfel, acesta se va acorda și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului sau unei persoane neasigurate. Legea nr. 360/2023, la articolul 111, stab...
PSD Botoșani: 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ!
Wednesday, 13 November 2024
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI – Politici pentru noua genera...