SANATATE - Detoxifierea de primavara
Stiri Botosani Thursday, 4 March 2010 ActualitateEste ideal sa efectuam acest proces la fiecare schimbare de anotimp. In acest sens, detoxifierea de primavara este absolut necesara, deoarece pe parcursul iernii, organismul nostru a fost supus unui stres suplimentar: conditii meteo nefavorabile, alimentatie cu multe proteine si grasimi animale, in dauna unei alimentatii "vii" – legume si fructe proaspete, miscare in aer liber si activitate fizica mult diminuata.
Este timpul ca, odata cu venirea primaverii, sa modificam substantial alimentatia, care trebuie sa se bazeze in primul rand pe legume si verdeturi proaspete, specifice acestui anotimp. Fructele proaspete trebuie consumate ca atare sau sub forma de sucuri. Zaharul trebuie sa fie inlocuit cu miere de albine (1-2 lingurite/zi). Recomand consumul moderat de cereale integrale, seminte (neprajite), alune (neprajite).
Folositi ulei de masline presat la rece adaugat la salata de cruditati. Pe cat de posibil este bine sa evitati consumul/excesul de: carne grasa si mezeluri, afumaturi, prajeli, conserve, alimente care contin E-uri, dulciuri (in special cele din comert), paine alba, preparate de patiserie din comert, sucuri ce contin aditivi sintetici, cafea si alcool.
Ar fi bine sa incercam ca, cel putin o zi pe saptamana, sa consumam numai "hrana vie", adica legume si fructe nepreparate termic, sucuri naturale, nuci, stafide, smochine, curmale, apa, infuzii de plante. Este foarte important sa mentinem o hidratare corespunzatoare, adica sa consumam 1,5-2 l de apa plata, sucuri naturale, ceaiuri, zilnic.
Recomand a se consuma din belsug:
1. Urzici (salata, piure, suc proaspat, ceai), care prin actiunea lor diuretic-depurativa ajuta la detoxifiere si in acelasi timp aduc un aport de vitamine (acid folic, C, A, E si K) si minerale (calciu, fier si magneziu), aminoacizi esentiali, clorofila, cu actiune tonica generala;
2. Leurda, ce contine minerale (potasiu, magneziu, calciu) cu efect tonic cardiac si fibre alimentare care favorizeaza asimilarea grasimilor si absorbtia colesterolului;
3. papadie (salata din tije, suc, ceai) cu actiune diuretic-depurativa, scade colesterolul si este un drenor hepato-biliar;
4. Nasturel (combate anemia), loboda (bogata in vitaminele E si K, utila in caz de chisturi ovariene si mamare, in afectiuni dermatologice), untisor (imbunatateste circulatia venoasa), salata verde (stimuleaza pofta de mancare, drenor hepatic, reechilibrant nervos, favorizeaza somnul), usturoi verde, ceapa, toate bogate in vitamine ( A, B1, B2, E, C, K), minerale (iodul, zincul, magneziul si fierul), apa si fibre, care intaresc sistemul imunitar, imbunatatesc digestia, scad colesterolul, ajuta la pierderea kilogramelor in plus;
5. Stevia, bogata in vitamine din grupul B si vitamina C, in minerale esentiale: calciu, magneziu,fier si potasiu; are efecte purgative si de reglare a activitatii inimii;
6. Spanacul, bogat in calciu, fier, acid folic, vitamina A, C, B.E si K; creste imunitatea, regleaza tranzitul intestinal, combate anemia si starea de astenie psihica; are efect antialergic;
7. Anghinarea are multiple actiuni de dezintoxicare a organismului; efect coleretic-colagog, de stimulare a producerii si eliminarii de bila, de scadere a colesterolului din sange si de stimulare a diurezei; se consuma ca atare, in salate, sau sub forma de infuzie sau tinctura;
8. Condimente neiuti, foarte bogate in vitamine si minerale: leustean, patrunjel, marar;
Recomandate pentru detoxifiere sunt si sucurile proaspete, ideal fiind consumul de 250ml de suc in fiecare zi.
Alte sfaturi
Pentru accentuarea procesului de detoxifiere se pot folosi :
1. Laxativ-purgative, de tipul semintelor de in, de mustar alb, ceaiuri de soc si musetel;
2. Diuretice-depurative: merisor, coada calului, frunze de mesteacan, fructe de ienupar, troscot, frasin, matasea de porumb, ciubotica cucului, urzica, papadia, albastrelele, urzica sub forma de ceaiuri sau tincturi.
De asemenea ceaiul verde este deosebit de benefic, datorita faptului ca este un antioxidant de exceptie, ajuta la reglarea tranzitului intestinal, scade colesterolul, si este vitaminizant si remineralizant, tonic la nivel fizic si psihic.
Extractul de orz verde este un sursa excelenta de: enzime (superoxid dismutaza – SOD, care inactiveaza radicalii liberi nocivi organismului), aminoacizi, proteine, celuloza, vitamine (din grupul B, A, C, E, K), minerale (fier, calciu, mangan, magneziu, zinc, cupru, molibden), clorofila. Gratie acestei compozitii, are un puternic efect detoxifiant, stimuleaza imunitatea organismului, incetineste procesul de imbatranire si ajuta la regenerarea celulara. Recomand o cura de 2-3 saptamani.
Vom fi uimiti sa constatam cum, printr-o simpla schimbare a alimentatiei, ne vom simti mai energici, mai tonici, mai plini de energie. Pielea va deveni mai luminoasa si mai tanara. In plan mental, va disparea starea de astenie din timpul iernii, vom fi mai dinamici si mai plini de viata, in deplina concordanta cu anotimpul renasterii-primavara. Este bine sa nu uitam nici de rolul deosebit de important al miscarii si relaxarii in aer liber, al exercitiilor fizice, pentru a ne reincarca bateriile. De asemenea, o sedinta de aromaterapie sau reflexoterapie, o baie calda cu arome, sauna si masajul pot contribui la efectele benefice ale curei de detoxifiere.
Autor: Dr. Constantina Ruxandra
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Vești bune pentru elevii și bugetarii botoșăneni: Urmează una dintre cele mai lungi vacanțe din ultimii ani!
Vacanța de Crăciun a elevilor va începe în data de 20 decembrie 2024, ce reprezintă ultima zi de școală din anul calendaristic și finalul celui de al doilea modulul. Elevii se vor &i...
PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Primul pas la compania de apă a fost făcut. Am demis directorul general!”
„După o presiune imensa din partea mea, am făcut primul pas la compania de apă și ăsta a fost că am demis directorul general. Acest prim pas fiind făcut, urmează să creem o nouă organi...
Singura fermă BIO de găini ouătoare din Regiunea Moldovei este la Botoșani! (foto)
Familia Bardaus a pornit la drum cu intenția de a construi un sistem de agricultură ecologică complet integrat, care să garanteze calitate la fiecare pas, cu scopul de a oferi produse ecologice ș...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.77 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici