Primul ajutor în caz de răni uşoare
Zgârieturi, tăieturi, julituri, fac parte din viaţa de zi cu zi şi chiar dacă nu sunt atât de grave încât să te trimită la medic, există riscul să se infecteze sau să-ţi lase cicatrici neplăcute, aşa că e util să ştii cum poţi îngriji cel mai bine o rană.
Indiferent de tipul rănii, micile vase de sânge din straturile superioare ale pielii vor fi rupte, deci va exista o sângerare. Pe de o parte este utilă fiindcă ajută la curăţarea rănii, însă nu e bine nici să pierzi sânge prea mult.
Ca să opreşti hemoragia apasă pe rană timp de 20-30 de minute folosind un şerveţel curat, un pansament sau o batistă. Dacă te-ai lovit la mână sau picior, încearcă să ridici rana mai sus de nivelul inimii – astfel sângerarea e mai uşoară. Nu ridica batista la fiecare minut ca să vezi dacă s-a oprit sângerarea pentru că nu faci decât să îndepărtezi cheagul de sânge deja format. Dacă sângele trece prin batistă mai fă rost de una şi adaug-o peste prima.
Următorul pas este să curăţi rana. Folosind apă călduţă şi săpun, spală marginile rănii, dar ai grijă să nu intre săpun chiar în ea pentru că se va irita. Dacă observi în interiorul rănii cioburi de sticlă, fire de păr sau alte impurităţi, scoate-le cu o pensetă curăţată cu spirt. Dacă nu poţi scoate totul, apelează la medic.
Deşi nu este neapărat nevoie poţi să aplici un unguent cu antibiotic, care ajută corpul să elimine eventualele bacterii. Antibioticul nu vindecă rana mai repede şi nu revine cicatricile, însă micşorează riscul unei infecţii.
Dacă rana este într-un loc care vine în contact cu multe bacterii, cum e mâna, sau într-un loc care se freacă de haine, cum e genunchiul, e bine să aplici un bandaj steril pe care să îl schimbi cel puţin o dată pe zi sau de câte ori se udă. Rănile situate în locuri mai ferite pot să rămână libere pentru că se vindecă mai repede în contact cu aerul.
Când să mergi le medic
Până la vindecare urmăreşte semnele de infecţie: locul cu rana devine umflat, roşu, dureros, fierbinte sau se formează pungi cu puroi. Dacă e vorba de o rană mai mare infectată, evident că trebuie să mergi la medic.
Acelaşi lucru îl faci şi dacă nu poţi opri sângerarea, dacă rana are o adâncime mai mare de şase milimetri şi dacă marginile ei sunt depărtate sau neregulate. O rană care rămâne deschisă timp de câteva ore are mari şanse să se infecteze. Medicul îţi va spune şi dacă este nevoie de vaccin antitetanos sau nu.
Când lucrurile merg prost
În unele cazuri, procesul de vindecare nu merge
ca la carteşi din păcate, micile probleme sunt vizibile pe piele. Este cazul cicatricilor cheloide – acele cicatrici mari, umflate, care depăşesc marginile rănii şi pot fi rozalii sau roşii.
Ele se formează la persoanele predispuse din cauză că nu încetează la timp faza proliferativă a vindecării, adică ţesutul conectiv se dezvoltă mai mult decât ar fi nevoie.
Alteori, procesul de vindecare nu merge până la capăt, iar rana se cronicizează. Poate să rămână deschisă pentru totdeauna sau să se vindece în câţiva ani. În general, plăgile cronice apar la persoanele cu afecţiuni vasculare sau diabet, dar se pot forma şi în urma unei arsuri, amputaţii etc.
Sursa: unica.ro