SANATATE - Ce lipsuri ale organismului trădează poftele

SANATATE - Ce lipsuri ale organismului trădează poftele
Pofta de dulce, de sărat, de carne sau de fructe arată carenţe de vitamine, proteine şi antioxidanţi, dar poate indica şi prezenţa unor boli grave.

1. Pofta de dulce


Pofta de dulce e normală, însă problemele încep când senzaţia e din ce în ce mai frecventă şi greu de stăpânit. E posibil ca această poftă să fie un semn că organismul nu are suficient crom sau magneziu, care afectează insulina. "Când insulina nu mai poate transporta glucoza din sânge în interiorul celulelor pentru a fi transformată în energie, celulele sunt permanent înfometate, inducând dorinţa de dulce", explică Mencinicopschi.

Atenţie însă că din cauza dulciurilor puteţi ajunge obezi, pentru că surplusul de glucoză este transformat în grăsimi.

2. Pofta de sărat


Cei care poftesc des la alimente sărate s-ar putea să sufere de hipertensiune arterială sau de deshidratare cronică. Pofta de sărat poate indica şi o lipsă de calciu şi potasiu. "Organismul pierde săruri atunci când transpirăm excesiv", explică nutriţionistul Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţie.

Atenţie: excesul de sare grăbeşte apariţia osteoporozei, dar şi apariţia aritmiilor cardiace şi hiper excitabilităţii neuromusculare (crampe musculare, nervozitate).

3. Pofta de carne


Scăderea rezervelor de proteine determină pofta de mâncare. Consumul de mezeluri, cârnaţi şi pateuri nu scade această poftă, deoarece organismul nu primeşte proteine de calitate.

"Tinerii sau cei care suferă de anemie feriprivă au poftă de carne pentru că au lipsă de fier şi au nevoie de proteine de calitate superioară. Vă recomand să aveţi o dietă diversificată din care să facă parte în special carnea de peşte, de pui, ouă", recomandă Corina Zugravu.

4. Pofta de fructe

Pofta de fructe poate fi expresia carenţelor de enzime, vitamine şi minerale. "Fructele de pădure, coapte şi proaspete, aprovizionează organismul cu enzime alimentare active, vitamine naturale, antioxidanţi", explică Mencinicopschi.


Pofta de cafea, învinsă cu alimente

Dorinţa nestăpânită de a consuma cafea poate indica o carenţă de sulf şi fier. Lipsa fierului trădează consumul mic de proteine şi vitamine din grupul B.

"Surse bune de sulf sunt carnea, peştele, ouăle, lactatele, varza,broccoli, conopida, cerealele integrale, germenii proaspeţi de grâu, lintea, năutul, ceapa, usturoiul. Fierul se găseşte în organe de animale, carne, ouă, ciuperci, pătrunjel, boia de ardei, cacaociocolată neagră, cafea", exemplifică prof. Mencinicopschi. Cafeaua de dimineaţă asociată cu un produs făinos (biscuite, croissant) duce la eliberarea rapidă de carbohidraţi care forţează echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Cafeaua ajută şi la eliberarea de adrenalină.

"Persoanele care consumă această combinaţie dimineaţa capătă o stare de bine instant şi se simt mult mai energice. Cu ajutorul cafelei, glandele din organism eliberează hormoni de stres, adrenalina si dopamina", arată Luana Şahian, consultant nutriţie la cabinetul "Sănătate la Pătrat" din Bucureşti. (EVZ)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
32

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
64

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
315

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...