SANATATE: Cartoful, aliment si remediu naturist - in ce boli te ajuta
Stiri Botosani Thursday, 14 February 2013 ActualitateIn caz de dureri reumatice, mult mai accentuate in sezonul rece, se pot folosi cataplasme cu cartofi fierti, calzi, cat se poate suporta. Cartofii fierti si zdrobiti, pusi in tifon, se aplica pe locurile dureroase si se fixeaza cu o bucata de panza. Caldura si amidonul din cartofi alina durerile din oase si din muschi.
Cartofii cruzi, dati prin razatoarea mare, se stropesc cu otet cald si apa, parti egale, si se aplica pe locul dureros: sale, umar sau genunchi. In caz de durere de gat se face din nou o cataplasma si se fixeaza in jurul gatului cu tifon sau o bucata de panza ce poate fi tinuta pana dimineata.
Sucul de cartofi te scapa de litiaza renala sau biliara. Doi - trei cartofi de marime potrivita se curata de coaja, se spala si se usuca intr-un prosop de bucatarie, se taie marunt, ca pentru ciorba, si se dau prin storcatorul de fructe. Sucul de cartofi se bea imediat dupa ce a fost preparat. Nu se lasa nimic pentru mai tarziu.
Cura cu suc de cartofi
Cel mai indicat ar fi ca sucul de cartofi sa se bea, cate un pahar, de la ora 12 din noapte si pana a doua zi, la ora 9, timp in care sa nu se manance si sa nu se bea nimic. Cura dureaza 14 zile. Acelasi leac se recomanda si suferinzilor de gastrita. Ca sa aiba efectul asteptat, sucul de cartofi nu se bea in amestec, chiar daca are un gust nu tocmai placut.
Cojile de cartofi nu ar trebui aruncate deoarece, din punct de vedere terapeutic, sunt mult mai pretioase decat tuberculul. Au in compozitie potasiu, flavonoide cu actiune antioxidanta si antitumorala, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compusi fenolici cu efect de reglaj asupra activitatii cardiace.
Apa in care au fiert cojile de cartofi bine spalate are efect remineralizant si se poate bea ca remediu pentru hipertensiune si reumatism. Cojile fierte se pot aplica pe articulatiile dureroase si ranile care se vindeca greu.
In caz de sinuzita se pot face inhalatii cu apa in care s-au fiert cojile de la patru cartofi. Impotriva aftelor bucale se clateste gura cu decoct din coji de cartofi. Pentru arsuri, degeraturi, crapaturi ale pielii ori ulceratii, se aplica pe locul bolnav coji de cartofi, fixate cu tifon sau o bucata de panza curata.
Cartofii copti, mancati cu tot cu coaja, sunt de folos in insomnii, imbatranire prematura, previn boala Alzheimer, accidentele vasculare, degenerescenta maculara, cataracta si ajuta la slabit.
Cand curati cartofii, ai grija sa indepartezi partile verzi, daca axista, deoarece contin solanina, o substanta despre care se spune ca e toxica pentru organism.
Silvia Holotiuc
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Controale ale polițiștilor botoșăneni în Piața Mare și Bazar pentru prevenirea furturilor din buzunare!
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au organizat, în municipiul Botoșani, o acțiune pentru prevenirea și combaterea furturilor din buzunare. Activitățile au fost des...
Un profesor acuză: „Religia se predă în școli încălcând legea”. Ce măsuri ar trebui să ia ministrul David!
Asta, în contextul nemulțumirilor mai vechi ale unor părinți, cadre didactice și organizații neguvernamentale care acuză nerespectarea legislației în vigoare. În jurul acestei...
Două sortimente de covrigi, retrase dintr-un lanț de magazine cu puncte de lucru și la Botoșani!
Rețeaua magazinelor Lidl a emis o alertă alimentară și a restras dn galantare două sortimente de covrigi care pot provoca leziuni la nivelul gurii și senzație de arsură Lanțul de magazine ...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.45 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici