SANATATE - Care sunt alimentele care ne expun cel mai mult la riscuri

otrivit listei intocmite de Centrul pentru Stiinta in Interes Public, frunzele verzi, ouale, tonul, stridiile, cartofii, cascavalul, inghetata, rosiile, varza si fructele de padure sunt, in ordine descrescatoare, cele mai riscante alimente din punct de vedere al favorizarii focarelor de epidemie, informeaza Yahoo Finance.

Alimentele au fost evaluate de oamenii de stiinta in functie de numarul de focare asociate acestora, din 1990 si pana acum, cat si in functie de numarul de bolnavi inregistrat. Severitatea bolilor a variat de la minorele dureri de stomac pana la moarte.

In cazul frunzelor verzi, originea infectiilor o reprezinta agentii patogeni care s-au dezvoltat pe partea externa a legumelor, cum ar fi E. coli si Salmonela, in special din cauza ca nu au fost spalate bine.

In ultimii 20 de ani, frunzele verzi au stat la baza a 363 de focare de epidemie, cand peste 13.500 de persoane au fost infectate, in timp ce fructelor de padure le sunt asociate aproximativ 25 de focare, cu 3.397 de bolnavi.

Salmonela sta, totodata, si la originea bolilor cauzate de consumul de oua, branza si rosii, in special in acele situatii in care alimentele nu sunt prelucrate in mod corespunzator. In cazul rosiilor, Salmonella este greu de eliminat daca nu sunt gatite, cand bacteriile sunt omorate pe foc.

Salmonela si E. coli pot aparea si in cazul consumului de cartofi. Acest lucru se intampla atunci cand un produs pregatit din cartofi, cum ar fi salata, este amestecat cu alte ingrediente contaminate. Asta se intampla frecvent cand bagam mancarea in frigider. Situatii similare pot aparea in cazul consumului de ton, inghetata si branza. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Operaționalizarea județenelor la Antifraudă: Toți angajații au optat și sunt alocați pe posturi!

astăzi, 12:33

Inspectorii Antifraudă s-au împărțit pe posturi pentru serviciile județene care ar trebui să devină operaționale de la 1 iulie 2025, toți angajații în cauză având alocat un...

Încă o zi liberă pentru elevi și profesori, despre ce este vorba și când pică!

astăzi, 12:00

Elevii și profesorii au zi liberă joi, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2025, conform contractului colectiv de muncă la nivelul învățământului. În această zi nu se fac ...

Încep înscrierile în ”Taberele ARC” 2025, tinerii din afara țării așteptați și la Botoșani!

astăzi, 11:27

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează astăzi cea de-a XVI-a ediție a Programului de Tabere „ARC” și deschide sesiunea de înscriere pentru cele 7000 de...