Saloanele de bronzare vor avea nevoie de autorizare sanitara si de angajati cu instruire de specialitate

Saloanele de bronzare vor avea nevoie de autorizare sanitara si de angajati cu instruire de specialitate
Saloanele de bronzare vor trebui sa obtina o autorizare sanitara de la directiile teritoriale de sanatate publica, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Sanatatii (MS). Astfel, in cadrul acestor saloane vor trebui respectate reguli stricte de igiena, iar angajatii vor avea nevoie de instruire de specialitate.

Normele de igiena pentru saloanele/centrele de bronzare se regasesc intr-un proiect de ordin (pdf) lansat recent in dezbatere publica pe site-ul MS. Prin intermediul actului propus, autoritatile vor sa reglementeze, practic, activitatea saloanelor, avand in vedere cat de raspandite au devenit acestea in tara noastra.

Fiecare salon de bronzare va avea nevoie de o autorizare sanitara de la directia teritoriala de sanatate publica, iar aceasta va fi obtinuta in baza unei declaratii pe propria raspundere.

"Saloanele/centrele de bronzare trebuie sa fie autorizate sanitar de catre directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Autorizarea sanitara se va face in baza declaratiei pe propria raspundere, conform prevederilor Ordinului MS nr. 1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitara pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire si pentru functionarea obiectivelor ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei, cu modificarile si completarile ulterioare", scrie in document.

In acelasi timp, titularul fiecarui aparat de bronzat va trebui sa completeze Registrul aparatului si Registrul de exploatare. In plus, daca un aparat nu mai functioneaza, este casat sau este vandut, titularul va trebui sa informeze directia teritoriala de sanatate publica.

In alta ordine de idei, fiecare firma care va folosi aparate de bronzat va trebui sa intocmeasca un registru cu fisele clientilor. Iar pe langa fisa, firma va pastra si declaratia pe propria raspundere a clientului, pentru o durata de cel putin trei ani.

Atentie! Daca apar reactii secundare in urma bronzarii artificiale, titularii saloanelor vor trebui sa transmita un raport catre directia teritoriala de sanatate publica. Aceeasi regula va fi valabila, de asemenea, pentru accidentele grave si pentru spitalizarea clientilor in urma unei sedinte de bronzare.

Angajatii vor avea nevoie de instruire de specialitate

Personalului salonului de bronzare va trebui sa i se asigure, de catre angajator, doua cursuri de instruire in vederea specializarii. Mai exact, va fi vorba de un curs de notiuni fundamentale de igiena si de instruirea de specialitate.

Instruirea de specialitate va fi facuta de catre Centrul National de Monitorizare a Factorilor de Risc din Mediul Comunitar din cadrul Institutului National de Sanatate Publica (INSP). Aceasta va fi asigurata dupa depunerea la secretariatul INSP a unei cereri, impreuna cu dovada efecturarii primului curs si chitanta aferenta participarii la instruire.

"In urma instruirii, INSP - Centrul National de Monitorizare a Factorilor de Risc din Mediul Comunitar elibereaza certificate de instruire, care au o valabilitate de trei ani. Certificatul de instruire trebuie afisat pe peretii salonului, in locuri vizibile pentru utilizatori", este explicat in proiectul initiat de MS.

Important! Inainte de inceperea sedintei de bronzare, personalul specializat va evalua starea pielii acestuia (daca exista leziuni deschise, infectii, inflamatii sau boli de piele, sedinta de bronzare va fi amanata). Totodata, clientul va fi informat despre posibilele riscuri la care se expune si despre masurile de igiena pe care trebuie sa le ia la terminarea procedurii.

Citeste material complet pe avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
398

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
420

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
246

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...