Salariile umanitare: mari pe hartie, aplicabile din 2021!

Salariile umanitare: mari pe hartie, aplicabile din 2021!
Ministerele si sindicatele s-au pus de acord in ce priveste coeficientii de ierarhizare din viitoarea lege a salarizarii unice. In timp ce salariile arata bine pe hartie, sindicalistii spun ca vor putea fi oferite abia peste sase sau 12 ani.

Coeficientii de ierarhizare pentru salariile bugetarilor cu functii considerate medii au fost depusi la Ministerul Muncii de catre toate ministerele si au primit acordul de principiu al sindicatelor, insa negocierile vor incepe abia saptamana viitoare.

In noua lege a salarizarii unice vor exista trei niveluri medii de plata a acestor functii: media de 8,85 salarii minime brute pe economie (adica 5.300 lei brut la actualul salariu minim de 600 lei), media de 6,5 salarii minime (3.900 lei brut) si media de 3,8 salarii minime (2.300 lei brut).

In primul nivel ar urma sa fie incluse functii precum cele de medic primar, conferentiar universitar, maior, consul sau judecator de tribunal. In al doilea nivel ar intra functii precum profesor de liceu, locotenent, grefier, farmacist sau preot, iar la cel mai mic nivel de salarizare s-ar afla agentul de politie debutant, soldatul, secretarul de scoala sau laborantul.

Reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au declarat ca sunt multumiti de aceste ierarhizari. Simion Hancescu, vicepresedinte FSLI, a explicat ca salariul unui debutant in sistemul de educatie ar urma sa creasca de trei ori, de la 1.100 lei brut la 3.000 lei brut, iar profesorii cu vechime ar fi platiti cu aproximativ 80% mai mult decat in prezent.

Totusi, pana si sindicalistii par sa-si fi dat seama ca aceste salarii sunt vise frumoase pe timp de criza.

"Problema este timpul. Mi-e teama ca nu vom avea fonduri. Nu cred ca se poate aplica aceasta lege in trei ani, ci in 6-7 ani", a spus Hancescu.

Liderul sindicatului functionarilor publici Sed Lex, Vasile Marica, s-a aratat si mai pesimist: "Nu exista bani. Cred ca legea va avea aplicabilitate abia din 2021. Eu sunt interesat de cei cu salarii mici. Ar trebui sa avem un salariu minim de cel putin 300 euro pana vom trece la zona euro".

Material complet in Romania Libera

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
660

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
91

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
87

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...