Au fost aprobate normele privind acordarea despagubirilor la asigurarea obligatorie a locuintelor

Au fost aprobate normele privind acordarea despagubirilor la asigurarea obligatorie a locuintelor
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a aprobat, prin Ordinul nr. 7/2009, normele privind constatarea, evaluarea si lichidarea daunelor la asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

Actul normativ a fost elaborat in aplicarea prevederilor legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, care ar trebui sa intre efectiv in vigoare de la 1 iulie 2009.

Potrivit Ordinului CSA nr. 7/2009, beneficiarii politei de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) vor fi obligati "sa instiinteze in cel mai scurt timp, fara a depasi insa termenul de 60 de zile de la data producerii riscului asigurat, asiguratorul care a eliberat PAD cu privire la producerea riscului asigurat si sa precizeze imprejurarile cu privire la acest eveniment, iar pe parcursul constatarilor referitoare la acest eveniment sa procedeze in conformitate cu instructiunile primite de la asigurator".

De asemenea, asiguratii vor depune o cerere de despagubire in scris catre asiguratorul care a eliberat PAD.

Dreptul la despagubire se va stabili pe baza actelor emise de institutiile abilitate sa constate, potrivit legii, starea de dezastru natural (cutremure de pamant, alunecari de teren sau inundatii, ca fenomene naturale) prin care sa declare si sa delimiteze zonele calamitate pentru orice eveniment cuprins in riscurile asigurate.

Potrivit actului normativ, la stabilirea despagubirii, in cazul avarierii sau distrugerii bunurilor asigurate, se vor lua in consideratie pretentiile formulate de asiguratii/beneficiarii PAD, despagubirea stabilita de asiguratorul care a eliberat PAD si eventuale obiectii formulate de asiguratii/beneficiarii PAD, fara a se depasi limitele de despagubire stabilite prin PAD

Dupa acceptarea despagubirii stabilite, asiguratul va trebuie sa precizeze modalitatea de plata: in numerar, ordin de plata sau in contul bancar al unitatii de specialitate care a efectuat reparatia.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
674

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
98

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

Duminică, 19 Mai 2024
89

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...