Salariaţii în regim de muncă temporară, primii daţi afară, primii reangajaţi

Angajatorii preferă să lucreze cu personal pe perioadă determinată deoarece pot renunţa mai uşor la serviciile lor în momentul în care scade volumul de activitate. În acelaşi timp, munca temporară scapă firmele de grija administrării personalului şi plata salariilor, sarcini care revin agenţiei de recrutare. Un alt avantaj important îl reprezintă faptul că firmele pot folosi acest mijloc ca formă de "perioada de probă prelungită", în perioadele instabile.

"Dacă la începutul anului 2009, odată cu declanşarea crizei economice, angajaţii temporari au fost primii care au avut de suferit din cauza reducerilor de personal, pe măsura ce lucrurile s-au mai aşezat s-a revenit la folosirea serviciilor de muncă temporară atât în servicii, cât şi în producţie", a declarat pentru realitatea.net Florin Ochiană, HR operations manager în cadrul firmei de recrutare Lugera&Makler. Potrivit acestuia, multe companii au fost nevoite să îşi reducă personalul permanent în prima fază a crizei economice, după care, crescând volumul de activitate, au dorit să-şi suplimenteze personalul şi au apelat la aceeaşi angajaţi flexibili.

"Nevoia de flexibilitate şi de reducere a costurilor cu personalul permanent a dus, în trimestrul trei al anului trecut la o creştere cu aproximativ 22 % a angajaţilor temporari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008", explică Ochiană. Totuşi criza economică nu a fost singurul motiv al folosirii acestui tip de serviciu, un alt argument a constat în sesonalizazea anumitor activităţi. De exemplu, în domeniul producţiei nevoia de personal fluctuează în funcţie de numărul comenzilor sau al vânzărilor.

Mai mult de o treime dintre companiile din România cred că angajaţii în regim de muncă temporară sunt un element indispensabil în cadrul organizaţiilor lor, faţă de 23% cât este media europeană, potrivit unui studiu realizat de compania specializată în servicii de resurse umane Manpower, conform Realitatea.net.

În România, o firmă de recrutare încasează lunar între 20 şi 40 de euro brut lunar per angajat, mult mai puţin decât în alte ţări din Europa, unde comisionul firmelor de recrutare este de zece ori mai mare.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tricolorii au dominat la Campionatul European U21. România a câștigat opt medalii!

Monday, 12 May 2025

Componenții loturilor naționale de tenis de masă au încheiat participarea la campionatul european Under 21 cu un bilanț impresionant de medalii, opt. Românii au luat două medalii de a...

S-a urcat la volan având permisul suspendat: A fost prins de polițiștii botoșăneni!

Monday, 12 May 2025

La data de 10 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiuilui Dorohoi – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe drumul național DN29A, în localitatea Dumbrăvița, un auto...

Permis de conducere fals depistat de polițiștii de frontieră de la Vama Stânca!

Monday, 12 May 2025

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la control un p...