Angajatii care considera ca au fost discriminati pot depune reclamatii chiar si dupa incetarea relatiilor de munca in cadrul carora se sustine ca a aparut discriminarea, se arata intr-un proiect de lege publicat in dezbatere publica de Ministerul Muncii. Proiectul stabileste, totodata, ca orice tratament nefavorabil aplicat barbatului, la locul de munca, privind concediul pentru cresterea copiilor, va constitui discriminare.
Ministerul Muncii (MMFPS) a lansat in dezbatere publica proiectul de lege care modifica Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, act normativ ce reglementeaza “masurile pentru promovarea egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati, in vederea eliminarii tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex, in toate sferele vietii publice din Romania.
Cei discriminati pot depune reclamatii chiar si dupa 1 an de la data savarsirii faptei
Potrivit reglementarilor actuale, persoana discriminata are dreptul sa se adreseze institutiei competente sau sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta, potrivit dreptului comun, si sa solicite despagubiri materiale si/sau morale, precum si/sau inlaturarea consecintelor faptelor discriminatorii de la persoana care le-a savarsit. Nu se specifica, insa, un interval de timp in care aceasta persoana trebuie sa sesizeze organele competente.
In schimb, proiectul de lege introduce posibilitatea angajatilor care considera ca au fost discriminati pe baza criteriului sex de a depune reclamatii chiar si dupa incetarea relatiilor in cadrul carora se sustine ca a aparut discriminarea. Totusi, conform proiectului de act normativ, astfel de sesizari trebuie depuse in cel mult 1 an de la data savarsirii faptei, pentru a putea fi luate in considerare.
Discriminarea barbatilor la locul de munca
In timp ce prevederile actuale fac referire doar la tratamentele nefavorabile aplicate femeilor, proiectul de lege elaborat de MMFPS interzice si discriminarea barbatilor la locul de munca. Potrivit documentului, paternitatea nu poate constitui motiv de discriminare, iar orice tratament mai putin favorabil aplicat barbatului, privind concediul pentru cresterea copiilor, va constitui discriminare.
De asemenea, este introdusa si prevederea conform careia salariatul care se afla in concediul paternal nu poate fi concediat.
Obligatiile angajatorilor
Normele legale in vigoare stabilesc ca orice forma de discriminare bazata pe criteriul de sex este interzisa. Motiv pentru care proiectul de lege detaliaza clar obligatiile angajatorilor, care trebuie sa previna si sa elimine discriminarile de orice fel la locul de munca, inclusiv prin informarea permanenta a angajatilor cu privire la drepturile pe care acestia le au.
Conform proiectului de act normativ, angajatorul trebuie sa asigure egalitatea de sanse si de tratament intre angajati, femei si barbati, prin introducerea de dispozitii pentru interzicerea discriminarilor bazate pe criteriul de sex in regulamentele de organizare si functionare si in regulamentele interne ale unitatilor.
De asemenea, angajatorul va introduce si sanctiuni disciplinare pentru angajatii care incalca demnitatea personala a altor angajati, prin crearea de medii degradante, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensatoare. Mai mult, angajatorul va informa, imediat dupa ce a fost sesizat, autoritatile publice abilitate cu aplicarea si controlul aplicarii legislatiei privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.
avocatnet.ro
Salariatii discriminati ar putea depune reclamatii chiar si dupa 1 an de la data savarsirii
Stiri Botosani Thursday, 28 June 2012 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Patrulă școlară înființată de polițiști într-o localitate din Botoșani! (video)
astăzi, 17:15
Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au desfășurat o activitate educativă, menită să crească siguranța elevilor. Astfel, pentru a implica elevii în menținerea siguran...
(P) Vaping și siguranța: Ce trebuie să știi
astăzi, 17:01
Întrucât vapingul a câștigat rapid popularitate, mulți utilizatori sunt interesați să înțeleagă mai bine ce implică această practică și ce măsuri de siguranță ar t...
Botoșani, Ținutul Sfinților și al mănăstirilor seculare. Raiul spiritual și cultural din nordul României!
astăzi, 15:55
Mănăstirile din județul Botoșani au fost pe nedrept excluse din cele mai populare trasee ecumenice ale României, deși sunt printre cele mai spectaculoase, din punct de vedere arhitectural, ...