Sa scriem corect: un singur "n" sau doi?

Sa scriem corect: un singur "n" sau doi?
In limba romana, multe din cuvintele pe care le folosim sunt formate printr-un procedeu numit derivare, ce se poate face cu prefix, sufix sau cu amandoua in acelasi timp. In articolul de astazi am sa va explic de ce este important sa cunoastem modalitatea prin care s-a format un anumit cuvant si cum ne poate ajuta aceasta la scrierea corecta.

Aplicand derivarea cu prefix, putem obtine cuvinte derivate, care se scriu cu doi "n". Doar in aceste cazuri este permisa dublarea lui n.

Astfel, cuvintele formate prin derivare cu prefixul în a caror radacina incepe cu n( nor, noapte, nebun, nou) se scriu obligatoriu cu 2 n.

a înnoda (în + nod)
a înnebuni ( în + nebun)
a înnora (în + nor)
a înnegri (în + negru)
a înnopta ( în + noapte)
a înnoi (în + nou)
a înnobila (în + nobil)

Dupa acest tipar, unele persoane au inceput sa scrie cu doi n si acolo unde nu este cazul. Si nu vorbim de hipercorectitudine, ci doar de necunoasterea modalitatii de formare a cuvintelor. Astfel, ne-am trezit cu scrieri precum înneca", "înnota" sau "înncolti".

Scrierea lor corecta este:
a se îneca
a se întuneca
a înota,
a înflori
a încolti

avocatnet.ro



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
1

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
111

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
51

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...