SĂ NE MAI PLÂNGEM? Vândută de români ca nerentabilă, exploatarea de cupru de la Iacobeni, cumpărată de chinezi, funcţionează la capacitate maximă!

SĂ NE MAI PLÂNGEM? Vândută de români ca nerentabilă, exploatarea de cupru de la Iacobeni, cumpărată de chinezi, funcţionează la capacitate maximă!
După ce exploatarea a fost cumpărată de chinezi, aceştia au mai adus câteva utilaje, astfel încât producţia zilnică de minereu extras s-a triplat. În perioada cât cuprul a fost exploatat de statul român, producţia nu a atins niciodată asemenea cote.

Exploatarea minieră de la Iacobeni, judeţul Suceava, cu o tradiţie atestată documentar de aproape 250 de ani, este printre puţinele care au supravieţuit valului de falimente care a marcat industria minieră din ţara noastră, după 1990. După căderea regimului comunist, despre zăcămintele de metale neferoase din România, în special cele de aur şi cupru, s-a spus mereu că sunt epuizate sau că exploatarea implică foarte mari costuri, minele au fost declarate falimentare şi închise sau lăsate funcţionale la minimum, la fel ca fabricile de prelucrare a minereului.

La scurt timp de la declararea falimentului, o parte dintre zăcămintele epuizate au fost scoase la vânzare împreună cu fabricile de prelucrare, iar la noii proprietari funcţionează la capacitatea maximă, scrie Monitorul de Suceava.
 
Reducerea activităţii - faliment - vânzare


  Nerentabil pentru statul român, dar rentabil pentru străini este principiul care se aplică şi exploatării de cupru din cariera Mănăila şi Uzinei de Preparare de la Iacobeni, intrate în lichidare voluntară în februarie 2008, împreună cu celelalte active ale MinBucovina SA Vatra Dornei. Lichidatorul a inventariat activele firmei în luna mai 2008 şi a ajuns la concluzia că datoriile depăşesc valoarea acestora, aşa că a cerut judecătorului sindic de la Tribunalul Suceava schimbarea din lichidarea voluntară în procedură simplă de insolvenţă (faliment), cerere aprobată de instanţă.

În 2009, au fost scoase la licitaţie 32 de active ale firmei, iar la licitaţiile care s-au derulat lunar, o mică parte dintre active s-a vândut. Printre acestea, cariera Mănăila şi platforma Iacobeni, cumpărate de o firmă cu acţionariat integral chinez, SC SINB International Grup SRL Bucureşti, la o licitaţie organizată de lichidatorul judiciar în august 2011.

Prin licenţa de exploatare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) Bucureşti, firma se obligă să extragă, să prelucreze şi să valorifice zăcământul de cupru de la Mănăila, până la epuizarea rezervei. Pentru exploatarea şi valorificarea minereului polimetalic de la Mănăila şi Platforma Iacobeni chinezii au plătit 7,38 de milioane de lei (fără TVA) şi încă 7,98 de milioane de lei (fără TVA) pentru achiziţia de bunuri mobile. Predarea efectivă a celor 7 hectare de munte cu zăcăminte de cupru şi a uzinei de la Iacobeni s-a făcut începând cu data de 1 noiembrie 2011, iar două săptămâni mai târziu la firma chineză au fost transferaţi oficial şi 50 de salariaţi.
 
Cu câteva utilaje în plus, extragerea cuprului devine rapid rentabilă

Exploatarea de cupru începută în anul 2002, considerată nerentabilă şi vândută de statul român, a fost continuată de chinezi, din 2011. Iniţial cu cei 50 de salariaţi, iar după un an şi jumătate cu 110, câţi au fost în 2009, la declararea falimentului. Oamenii au început să lucreze în trei schimburi, la capacitatea maximă proiectată a uzinei de la Iacobeni.
Coordonatorul român al platformei, inginerul Dumitru Iacoban, ne-a declarat că, după ce exploatarea a fost cumpărată de chinezi, aceştia au mai adus câteva utilaje, astfel încât producţia zilnică de minereu extras s-a triplat, încă de acum un an şi jumătate. În perioada cât cuprul a fost exploatat de statul român, producţia nu a atins niciodată asemenea cote.

Minereul extras în cariera de la Mănăila este adus în camioane la Iacobeni, sfărâmat, concasat, adus la granule de 40 mm şi măcinat fin, după care valorosul cupru este extras prin flotaţie, încărcat în containere şi expediat în totalitate în China. În urmă cu 12 ani, proporţia de cupru din minereu era de 3-4%, acum a ajuns la 1%, dar tot este rentabil. Potrivit inginerului Iacoban, în perimetrul exploatat de la Mănăila mai sunt resurse de cupru pentru un an şi jumătate, doi, dar chinezii nu dau semne că ar intenţiona să plece, mai scrie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un incendiu provenit de la un scurtcircuit a cuprins subsolul unui bloc din Botoșani!

astăzi, 18:17
62

Panică, în această după-amiază, pe scara unui bloc de pe Aleea Arcului din municipiul Botoșani, după ce la subsol a izbucnit un incendiu.Locatarii au simțit miros de fum și de plasti...

Cel mai mare program de investiții în educație în administrația lui Cosmin Andrei: 50 de milioane de euro în 3 ani și jumătate

astăzi, 17:49
29

„Am promis în 2020 programul EDUCAȚIE INTELIGENTĂ ÎN ȘCOLI MODERNE. M-am ținut de cuvânt și am alocat în ultimii trei ani și jumătate peste 50 de milioane de euro,...

Ce riscă botoșănenii care nu folosesc toți banii de pe cardurile de energie!

astăzi, 17:32
64

Teoretic, aceste carduri ar fi trebui să expire la finele lunii aprilie, dar Guvernul a anunțat prelungirea valabilității cardurilor de energie până la data de 31 mai.Prin intermediul u...