Moldova este urmatorul camp de lupta pentru UE si Rusia. Exemplul Romania

Alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au soldat cu victoria la limita a proeuropenilor, insa situatia din tara vecina nu este deloc linistita, fiind la rascrucea dintre Rusia si Uniunea Europeana. Moldova este urmatorul camp de lupta pentru Rusia si Uniunea Europeana, scrie Judy Dempsey, de la Carnegie Europe, intr-un articol din The Moscow Times.

In plus, nu este de mirare ca rezultatul strans al alegerilor va testa angajamentul Uniunii Europene fata de aceasta tara mica si saraca. La fel ca Ucraina, Moldova s-a transformat intr-o competitie intre Bruxelles si Moscova si, tot precum Ucraina, Rusia va fi determinata sa nu lase tara sa alunece de sub influenta sa. Si, asa cum s-a vazut in timpul campaniei electorale, Rusia va incerca sa-si foloseasca puterea de convingere pentru a continua sa se amestece in Moldova.

Intr-adevar, ceea ce a aratat rezultatul alegerilor din Moldova au fost diferentele dintre uneltele puterii de convingere folosite de Uniunea Europeana si cele folosite de Rusia. Astfel, UE se foloseste, printre altele, de contributia adusa la construirea statului de drept, de garantarea asistentei financiare si a ajutorului pentru dezvoltare.

In cazul Moldovei este chiar atractia Uniunii Europene care a ramas un magnet pentru majoritatea tarii de 3,5 milioane de locuitori. Nu este insa vorba doar despre instrumentele comertului, in ce priveste alegerea Uniunii Europene, ci faptul pur al aducerii Moldovei mai aproape de Europa - spre exemplu, prin calatoria fara vize, permisa recent moldovenilor.

Romania, data ca exemplu Republicii Moldova

Acest fel putere de convingere nu ar trebui sa fie subestimata, scrie autoarea, dand exemplul Romaniei: cand cetatenilor acestor tari li s-a dat dreptul de munci oriunde in tarile din Uniunea Europeana, impactul asupra tinerilor in special a fost uimitor. Ei au fost cei care, in timpul alegerilor prezidentiale din Romania, au stat ore in sir la coada la ambasadele din Londra, Paris, Berlin si Madrid, pentru a vota.
  Tot ei au fost cei care, impreuna cu generatia mai tanara de acasa, au decis ca vor o noua directie pentru tara lor, votand pentru etnicul german Klaus Iohannis. New York Times: Este Moldova o alta Ucraina?

Acesta este numit primarul necarismatic al Sibiului, care a facut din lupta impotriva coruptiei si nevoia de transparenta strigatele sale de lupta electorala. Dupa 25 de ani de proasta guvernare, coruptie agresiva si elite politice cinice, victoria lui Iohannis ar putea regenera acum politica romaneasca.

Pe scurt, schimbarea din Romania nu ar fi putut avea loc fara expunerea unei generatii mai tinere la posibilitatea de a munci si de a studia in tarile Uniunii Europene. Acesta este probabil unul dintre cele mai importante aspecte al puterii de convingere a Uniunii Europene, mai scrie autoarea articolului.

Citeste mai departe!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune a polițiștilor botoșăneni pentru reducerea accidentelor rutiere, pe sectorul de drum Flămânzi – Copălău!

astăzi, 15:55

Având în vederea faptul că pe sectorul de drum DE 58, Flămânzi – Copălău, în luna decembrie 2024 au fost înregistrate mai multe accidente rutiere, ca urmare a n...

Început de an în forță pentru Poliția Botoșani. Unsprezece persoane reținute într-o săptămână!

astăzi, 15:15

În perioada 13 -19 ianuarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală Botoșani și Hlipiceni, au acționat î...

Produse din Botoșani promovate la Săptămâna Verde de la Berlin!

astăzi, 14:55

În perioada 17 – 26 ianuarie 2025, se desfășoară la Berlin, Germania, cea de-a 89-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde” (Grüne Woche). Anual, Ministerul ...