S-a stins din viata Haralamb Zinca

S-a stins din viata Haralamb Zinca

 Haralamb Zinca  www.protv.ro

Haralamb Zinca, pe numele sau real Hary Isac Zilberman, a incetat din viata, in ziua de Craciun, la varsta de 85 de ani, dupa ce, de-a lungul carierei sale scriitoricesti, a imbogatit literatura romana cu numeroase romane politiste si de spionaj.

Haralamb Zinca va fi inmormantat luni, la Cimitirul Evreiesc de langa statia Eroii Revolutiei din Bucuresti, anunta Mediafax. Hary Isac Zilberman s-a nascut pe 4 iulie 1923, la Roman.

El s-a impus in literatura romana ca un adevarat clasic al literaturii politiste, fiind autorul a peste 50 de carti politiste si de spionaj, dar si a unor carti-document.

Haralamb Zinca a primit, in 1971, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti si, in 1976, Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania. Prin intermediul romanelor sale politiste si de spionaj, scriitorul a surprins si captivat generatii intregi de cititori.

Prin felul lor de a fi si de a actiona, eroii lui Haralamb Zinca sunt comparabili cu cei din romanele Agathei Christie.

Printre romanele scrise de Zinca se numara: "Moartea vine pe banda de magnetofon" (1947), "Si a fost ora H" (1971, premiata cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti), "Dragul meu Sherlock Holmes" (1977), "Ultima noapte de razboi, prima zi de pace" (1985), "Noaptea cea mai lunga" (1986), "Marea confruntare" (1987), "Fiecare om cu clepsidra lui" (1988), "Revelion '45" (1989), "Spion prin arhive secrete" (1993) si "Moarta mirosea a Christian Dior" (1997).

Fiul scriitorului, Andrei Zinca, locuieste in Statele Unite si este regizor. El a regizat si serialul "La Urgenta", difuzat de TVR.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Arbitri și observatori botoșăneni prezenți la turneul de fotbal in memoriam Gheorghe Ștefanovici

Luni, 4 Iulie 2022
71

Arbitrii suceveni l-au comemorat duminică pe fostul lor coleg Gheorghe Ștefanovici, în cadrul celei de-a XI-a ediții a memorialului care-i poartă numele. Ca de obicei, capul de afiș al acț...

Bărbat condamnat și încarcerat în Botoșani pentru tentativă de viol

Luni, 4 Iulie 2022
188

Un tânăr în vârstă de 33 de ani, din Gura Humorului, a ajuns, vineri seară, la Penitenciarul Botoșani, având de executat o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare...

Botoșănean implicat într-un accident soldat cu trei victime, în apropiere de Vatra Dornei

Luni, 4 Iulie 2022
272

Trei oameni au fost răniți după un accident rutier petrecut sâmbătă după-amiază pe DN 17, în condiții de ploaie torențială, în zona limitei dintre județele Suceava și Bis...