S-a lansat bancnota suvenir de 0 euro „Personalități din Botoșani” (foto, video)

Cei care doresc să își adauge colecției această bancnotă trebuie să se grăbească, deoarece stocul se epuizează destul de repede. 

Miercuri, 30 august, la sediul provizoriu al Muzeului de Istorie din Botoșani s-a lansat bancnota suvenir de 0 euro „Personalități din Botoșani”. 

Bancnota a fost tipărită cu aprobarea Băncii Naționale a Franței și este securizată la standardele impuse de Banca Centrală Europeană, similare bancnotelor reale. Acest proiect, care își propune să promoveze la nivel european România, a apărut în Franța în anul 2015 și are exact scopul de promovare a unor branduri de interes național.

Prezentarea a fost făcută de către Mihai Cornaci, consilier al Societății Numismatice din România și au mai participat Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură, Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean de Istorie și Cristian Nistor, administratorul public al Consiliului Județean, dar și alți invitați interesați de colecționarea bancnotelor și cadre militare.

Este cea de-a 12-a bancnotă care a fost lansată pe România, din cele 18 sloturi care au fost alocate de Banca Europeană pentru țara noastră. Pentru noi, zicem, este o mândrie să avem cea de-a 12-a bancnotă din cele 18 alocate”, a declarat Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean de Istorie din Botoșani.

Această bancnotă are toate elementele specifice unei bancnote reale, iar valoarea sa monetară este zero și îi are pe o față pe Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga și Ștefan Luchian.

Iată-ne în marea familie europeană, alături cu personalitățile noastre, alături de marile personalități europene. Doar 18 sloturi în România, unul dintre sloturi pentru județul Botoșani așa cum era și normal la câte personalități are județul nostru. Suntem mândri”, a precizat Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani.

Bancnota suvenir face parte dintr-o colecție de 12 bancnote, „Personalități din Botoșani” fiind alături de Ștefan cel Mare, Palatul Culturii – Iași, Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Albă Carolina, Masivul Bucegi, Castelul Karolyi – Carei, Delta Dunării, Transfăgărășan, Timișoara 2023, Sibiu și Museum of Senses.

Aceasta poate fi obținută de colecționari achitând suma de 21 de lei de la Muzeul Județean din Botoșani și de la Memorialul Ipotești. Din cele 11.000 de exemplare la Botoșani au ajuns doar 300, urmând să mai ajungă și altele. Sediul provizoriu al Muzeului Județean de Istorie se află la etajul 2 al clădirii CEC. 










 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Ajutor pentru bolnavii din Botoșani aflați în fază terminală, despre ce este vorba! (video)

Friday, 27 September 2024

Bolnavii aflați în fază terminală și care nu pot fi îngrijiți acasă pot beneficia de îngrijri medicale în regim de spitalizare continuă la o clinică privată de paliati...

Pacienții care nu vor mai sta pe o listă de așteptare, anunțul șefei CAS Botoșani! „Au fost foarte multe controverse” (video)

Friday, 27 September 2024

Alina Mustiață, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani, anunță faptul că a fost pus în aplicare din acest an Planul Național de Cancer. În cadrul acestui pl...

Botoșaniul are o nouă stație de monitorizare a calității aerului! (video)

Friday, 27 September 2024

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural aferentă lunii septembrie, Daniela Mihalache din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani a anunțat faptul că municipiul Botoșa...