Rusia a reluat livrarile de gaze naturale catre Romania la volumul normal

Rusia a reluat livrarile de gaze naturale catre Romania la volumul normal
Compania rusa Gazprom a anuntat Transgaz ca livrarile de gaze naturale vor fi efectuate la parametri normali sambata si duminica, fara a explica motivele reducerii cu 5% aplicata vineri sau ce se va intampla de luni, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

"In aceasta dimineata, Departamentul pentru Energie a fost informat de conducerea Transgaz, ca Transgaz a primit o adresa de la dispeceratul Gazprom din Sofia, Bulgaria, conform careia astazi si maine livrarile de gaze vor fi efectuate la parametri normali, fara a mai fi aplicate reducerile anuntate ieri. Nu au fost oferite in aceasta adresa informatii despre motivele reducerii de 5% aplicata ieri si confirmarea ca saptamana viitoare livrarile se vor realiza conform grafiicului agreat", a declarat Nicolescu pentru Mediafax.

Ministrul a precizat ca importurile de gaze din Rusia sunt de aproximativ 0,2 milioane metri cubi pe zi, in timp ce productia Romaniei este la un nivel aproape dublu.

"In plus, Romania are in acest moment depozitata o cantitate cu 700 milioane metri cubi mai mare decat obligatia de stocare stabilita de ANRE pentru 2014, de 1,8 miliarde metri cubi gaze", a precizat Nicolescu.

Gazprom a transmis joi Transgaz ca livrarile de gaze catre Romania vor fi reduse in urmatoarele trei zile, fara sa explice motivele scaderii volumelor.

Nicolescu a declarat vineri ca nu exista niciun motiv de ingrijorare in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din Romania, intrucat importurile de gaze din Rusia sunt extrem de reduse. Spre exemplu, vineri ar fi trebuit ca Romania sa importe de la Gazprom 200.000 de metri cubi de gaz, beneficiarii gazelor fiind companiile Imex, Conef si WIEE.

Ministrul a adaugat ca in aceasta situatie nu se impune nicio masura suplimentara din partea autoritatilor, iar Departamentul pentru Energie a informat Comisia Europeana despre reducerea importurilor de gaze din Rusia, aratand ca aceasta este procedura standard.

Nicolescu a reiterat ca nu exista niciun risc ca populatia sa fie afectata de intreruperea alimentarii cu gaze pe perioada iernii, indiferent de evolutia situatiei in regiune.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
300

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
389

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
831

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...