Ruinat de cardul de cumparaturi

Ruinat de cardul de cumparaturi

 Dragos Savin  www.bzi.ro

Folosirea unui card de cumparaturi poate ruina o familie • Pentru 2.900 de lei imprumutati se cer inapoi 7.000 de lei, iar suma tot creste • Dobanzile si comisioanele pot fi majorate discretionar si doar comunicate datornicului

Privita initial ca o afacere buna, contractarea unui card de cumparaturi l-a adus pe un iesean in pragul disperarii. Pentru 2.900 lei cheltuiti de pe card a achitat deja 3.500 lei, mai are o datorie de 3.400 lei. iar suma restanta creste lunar. Acest lucru s-a intamplat pentru ca sistemul financiar romanesc permite practicarea unor dobanzi prohibitive, sub aparenta unor oferte de credit tentante.

Creditul cu buletinul a deschis cutia Pandorei

Ieseanul Dragos Savin a devenit posesorul unui card de cumparaturi in 2006, cand oferta unui agent de vanzari i s-a parut extraordinar de tentanta. "Era perioada in care se dadeau usor credite doar cu buletinul. Mi s-a facut o oferta in Media Galaxy si am semnat cu ochii inchisi pentru ca vroiam sa-mi cumpar niste electrocasnice", isi aminteste Dragos Savin. Pentru cardul "Maxima", institutia financiara nebancara International Financial Services SA (IFN) i-a acordat o limita de credit de 2.910 lei, bani pe care Savin a inceput sa-i foloseasca la cumparaturi. Suma cheltuita a fost repede acoperita, dar in 2007 cardul de cumparaturi a fost folosit drept card de credit. "Aveam nevoie disperata de bani, nu am avut de unde imprumuta si am luat de pe acest card. Din limita de 2.910 lei am putut retrage efectiv doar aproximativ 2.700 lei, bani pe care i-am folosit. Stiam ca vor fi dobanzi mari, dar nu ma asteptam sa fie chiar asa", povesteste ieseanul.

A cazut in capcana

De atunci, Dragos Savin plateste lunar rate pentru cardul de cumparaturi. In loc sa scada, suma creste continuu, ajungand la o datorie de 3.400 lei, desi a platit pana acum nu mai putin de 3.500 lei. Explicatia este simpla, iar mecanismul financiar este legal. "Ma anunta ca trebuie sa platesc o suma minima de 75 lei pe luna si asta fac. In aceste conditii, datoria mea pentru banii luati de pe acest card creste cu mai mult de 25 lei lunar, deci nu se recupereaza nimic din debit".

Potrivit extrasului de cont din decembrie 2010, Dragos Savin a achitat 75 lei in dreptul creditului, dar suma nu acopera nici macar dobanzile si comisioanele percepute de IFN. Astfel, 4,5 lei reprezinta comisionul lunar de administrare a contului, 21 lei este comisionul pentru depasirea limitei de credit, iar 73 lei - dobanda pentru suma datorata. In total, firma percepe dobanzi si comisioane de aproape 100 lei, dar isi anunta clientul ca trebuie sa depuna pe card doar 75 lei. In acest ritm, sansele ca suma datorata sa se micsoreze sunt aproape nule.

Taxele si comisioanele pot fi modificate discretionar

In general, emiterea cardurilor de cumparaturi este insotita si de o oferta generoasa privind dobanzile si comisioanele. A fost usor ca Dragos Savin sa cada in capcana intinsa de emitentii cardului Maxima, deoarece in contract nu sunt prevazute cuantumurile taxelor si comisioanelor percepute. "Nici nu aveam cum sa stau in magazin si sa citesc toate hartiile. Am semnat cu ochii inchisi si acum platesc", spune Savin.

Dupa o enumerare a taxelor, in contract se precizeaza ca exista, totusi, si alte taxe si comisioane, care vor fi, in prealabil, aduse la cunostinta titularului de card.

La punctul urmator din contract se arata ca modul de calcul al taxelor si comisioanelor, precum si cuantumul sunt specificate in Lista de taxe si comisioane. Surpriza apare in Lista invocata de contract, unde, pe langa sumele care pot fi considerate modice, apare o nota potrivit careia "toate taxele si comisioanele pot fi reactualizate periodic de catre IFS si specificate in Extras". Cu alte cuvinte, emitentul cardului, care functioneaza in stransa legatura cu Bancpost, poate modifica tarifele discretionar, iar posesorul-victima afla la sfarsitul lunii, cand primeste extrasul de cont, cat are de platit.

Emitentul cardului are interes ca suma sa creasca

Potrivit extrasului de cont de pe luna decembrie, dobanda perceputa pentru cardul Maxima este de 33,5% atat pentru retragerile in numerar, cat si pentru plata cumparaturilor. Vremea ofertelor care includeau rate fara dobanda a trecut, iar ieseanul imprudent este bun de plata. "Stiu ca nu pot face nimic, asa ca voi plati cei 3.400 lei. Sper sa nu mai pateasca si altii ceea ce am patit eu, pentru ca un astfel de card te poate ruina efectiv", constata Dragos Savin.

Tot el a gasit si o explicatie a faptului ca i se cer lunar doar 75 lei, desi dobanzile sunt de 100 lei. "Se depaseste limita de credit, ceea ce duce la un alt comision". Asadar, firma emitenta are tot interesul ca datornicul sa achite sume mai mici decat comisioanele si dobanzile. Pentru a scapa de povara financiara adusa de cardul de cumparaturi, Savin vrea sa depuna si o reclamatie la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor, in speranta ca, poate, vreo institutie a statului va gasi o hiba in contract si il va ajuta sa scape de dobanzile de 33,% si de comisioane.

 
(Ionel ILOAE, Buna Ziua Iasi)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect al Senatului: Medicamentele care conţin substanţe stupefiante şi psihotrope, puse sub control!

astăzi, 19:45

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, în plen, că acest proiect de act normativ va da Poliţiei şi DIICOT un instrument mai eficient în lupta împotriva drogurilor. „A...

Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu, în control privind gestionarea deșeurilor!

astăzi, 18:45

În luna octombrie 2024 Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr de 86 acțiuni de inspecţie și control: 44 de inspecţiile fiind neplanificate și 4...

Percheziții în două unități medicale din Moldova, ce au descoperit polțiștii!

astăzi, 17:50

Poliția a descins la spitalul de Psihiatrie Socola din Iași într-un dosar cu certificate false de handicap. Persoane din mediul medical au favorizat internări fictive, acordarea de concedii d...