Romano-catolicii și protestanții sărbătoresc astăzi Paștele

În 2024, Paștele Catolic se sărbătorește pe data de 31 martie. La fel ca Paștele Ortodox, Paștele Catolic comemorează Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, după răstignirea Sa din Vinerea Mare.

Romano-catolicii și protestanții sărbătoresc astăzi Paștele

În timpul vieții Sale pe Pământ, Iisus a fost apreciat de foarte mulți oameni, mai ales că El povestea învățături pe care oamenii nu le mai auziseră. Acest fapt a atras mulți admiratori, dar în aceeași măsură și dușmani, care voiau să Îl pedepsească. Astfel, L-au prins și L-au răstignit pe o cruce, pe un deal al Ierusalimului. Moartea lui Iisus s-a întâmplat în Vinerea Mare, atunci când Iisus i-a iertat pe cei care Îi făcuseră rău.

Iisus a fost înmormântat cum se cuvine, înconjurat de prieteni, de familie și de oamenii care Îl iubeau. A fost înmormântat într-un mormânt, acoperit cu o piatră. După două zile de la moartea Sa, duminică dimineața, o femeie pe nume Maria Magdalena s-a întors la mormânt, pe care l-a găsit gol. Atunci, un înger a apărut și i-a spus că Iisus nu mai este acolo, ci a înviat.

Paștele Catolic sărbătorește, astfel, Învierea lui Iisus Hristos, în Duminica Paștelui.

Duminica Învierii este una dintre cele mai mari sărbători din creștinism, deoarece Iisus a pătimit pe cruce pentru a scăpa lumea de răul făcut prin oamenii care L-au rănit. Dacă vrei să le arăți copiilor istoria Paștelui, într-un mod interactiv, poți folosi acest material de tip PowerPoint: Istoria Paștelui - Prezentare PowerPoint.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu dată schimbătoare – luna plină. Acesta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian.

Duminica Paștelui Catolic este marcată prin discursul lui Papa Francisc în Piața Sfântul Petru, din Vatican. Acesta apare în fața a mii de credincioși, pentru a rosti în zeci de limbi tradiționalul mesaj de Paște și binecuvântarea. Discursul lui începe cu „Urbi et Orbi”.

Urbi et Orbi se traduce ”Către cetate și către lume”, făcând referire la Roma. Această construcție era folosită adesea în Imperiul Roman, atunci când se începeau diverse adresări oficiale. Papalitatea a adoptat această formulă, fiind folosită atât pentru discursurile către Cetate, cât și către întreaga lume catolică. În prezent, construcția Urbi et Orbi este folosită pentru a deschide mesajul oficial al Papei, de Crăciun și de Paștele Catolic. Mai poate fi utilizată și cu alte ocazii excepționale.

În România se practică și alte tradiții de Paștele Catolic:

- vânătoarea de ouă în grădini sau case;

- stropitul fetelor nemăritate – un obicei care se practică în multe dintre satele din Ardeal;

- dăruirea și ciocnitul ouălor;

- servirea preparatelor tradiționale de Paște: pască, miel, ouă roșii etc.

Sursa:twinkl.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean condamnat pentru distrugere, încarcerat în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 19:16
14

În cursul zilei de sâmbătă, 18.05.2024, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dărmănești în timp ce patrulau pe raza satului Călinești, comuna Dărmănești din Suceava, &i...

Amenzi pentru proprietarii de apartamente, ce obligații au până la finalul anului!

astăzi, 18:04
70

În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE...

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
36

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...