Românii vor plăti mai mult pentru comenzile online din afara UE. Regulile de transport vamal se schimbă după fraude masive cu TVA!

Problema este că măsurile de control nu sunt suficient de eficiente. Multe state membre nu verifică dacă bunurile chiar ajung în statul de destinație, iar codurile fiscale folosite pot fi fraudate sau atribuite unor firme-fantomă.

Românii care comandă produse din afara Uniunii Europene – de la haine, accesorii sau electronice, până la piese auto sau gadgeturi ieftine – s-ar putea confrunta curând cu prețuri mai mari, timpi de livrare crescuți și controale mai stricte la vamă pentru colete. Scenariul are la bază faptul că procedurile vamale simplificate din UE, gândite pentru a facilita comerțul, au devenit în ultimii ani o poartă larg deschisă pentru fraudă fiscală. Un raport publicat recent de Curtea Europeană de Conturi arată că miliarde de euro se pierd anual prin eludarea plății TVA la importuri, iar statele membre nu fac față – aici fiind inclusă și România – să combată tacticile aplicate de platformele de comerț.

„Valoarea bunurilor importate sub aceste regimuri este ridicată, iar riscul de abuzuri prin practici frauduloase este mare. Măsurile existente nu sunt suficiente pentru a preveni și a detecta fraudele cu TVA la importuri atunci când se recurge la proceduri vamale de import simplificate”, avertizează auditorii europeni.

Cum funcționează fraudele de TVA în UE, din partea importatorilor externi. Cum ajung românii să plătească diferența

Raportul „Value added tax on imports: The EU’s financiar interests are insufficiently protected under simplified imports procedures”, publicat de Curtea de Conturi Europeană în martie, arată că cele două mecanisme de fraudă vizate în mod deosebit de cercetători sunt procedura CP42 (care vizează importurile B2B, când bunurile sunt introduse într-un stat UE, dar destinate altuia) și sistemul IOSS, aplicat comenzilor online sub 150 de euro. Acesta din urmă este folosit frecvent de comercianți din afara Uniunii, inclusiv de pe platforme asiatice, cum sunt Shein, Temu sau AliExpress, pentru livrări către clienți din țările europene, inclusiv România.

Problema este că măsurile de control nu sunt suficient de eficiente. Multe state membre nu verifică dacă bunurile chiar ajung în statul de destinație, iar codurile fiscale folosite pot fi fraudate sau atribuite unor firme-fantomă. În cazul comenzilor online, unele pachete sunt subevaluate intenționat pentru a scăpa de plata TVA. „Frauda comisă de comercianții care se joacă cu TVA la importuri denaturează concurența pe piața unică și afectează finanțele UE și ale statelor membre”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Citește în continuare AICI

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au sau nu voie profesorii să confiște telefoanele elevilor? Au si câte două la ei: "Culmea, părinţii știu"!

Tuesday, 1 April 2025

Controversa telefoanelor mobile la școală continuă. Austria a anunțat că va interzice definitiv telefoanele mobile și ceasurile inteligente în toate unitățile de învățămân...

Botoșănean depistat băut la volan, polițiștii l-au scos din trafic!

Tuesday, 1 April 2025

La data de 31 martie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Ordine Publică au identificat în municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, ...

Ce sunt tichetele de 15 lei de la stat și cum pot fi folosite pentru a „răsplăti” treburile casnice!

Tuesday, 1 April 2025

În cadrul celei mai recente ediții a Interviurilor DC News, ministra Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a răspuns celor mai importante într...