ANAF va emite, în perioada următoare, decizii de impunere pentru plata constribuţiilor de sănătate, CASS, pentru veniturile din dobânzi, dividende, din agricultură sau chirii, pensie, sau şomaj, aferente anului 2012. Asta pentru că până la 31 decembrie 2017 plata acestora se prescrie.
În 2015 preşedintele ANAF de la acea vreme, Gelu Diaconu a suspendat emiterea deciziilor de impunere privind regularizarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru anul 2012, după ce unii contribuabili au fost înştiinţaţi că au de plătit sume mai mari decât veniturile obţinute.
În acest, an, pentru că plata acestora se va prescrie, respectiv după cinci ani, ANAF este obligat de Codul Fiscal să reia procesul.
Potrivit unor surse din cadrul ANAF, instituţia va transmite decizii de impunere anuală către persoanele fizice care au îndeplinit în 2012 următoarele condiţii:
Au avut venituri din activităţi independente sau agricole, sau au realizat venituri din cedarea folosinţei bunurilor, respectiv din chirii, venituri din investiţii sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, iar venitul lunar a fost mai mare de 700 de lei, respectiv baza lunară de calcul. Asta înseamnă că nu toată lumea va mai plăti aceste contribuţii, care se calculau la salariul minim pe economie. În 2015 zeci de mii de oameni s-au trezit că au de plătit mai mult decât au încasat, pentru că baza de calcul a contribuţiilor datorate era salariul minim pe economie.
De asemenea, vor plăti CASS şi românii care au avut venituri din activităţi independente, iar baza de calcul, respectiv suma încasată a fost mai mică de 700 de lei, dar au obţinut şi alte venituri pentru care datorează CASS, cum ar fi pensii peste 740 e lei pe lună, salarii sau indemnizaţii de şomaj. respectiv pensionarii, sau şomerii care au câştigat orice sumă în plus peste pensie sau ajutorul de şomaj din diferite surse, precum chirii de exemplu, sau activităţi independente, vor trebui să plătească această contribuţie, indiferent de valoarea venituri.
Cei care au realizat venituri din activităţi agricole, iar sumele încasate sunt sub 700 de lei, şi fac parte din familii care au beneficiat de ajutor social.
SCUTIŢI de plata acestor contribuţii sunt asiguraţii fără plata contribuţiei, respectiv copiii. Asta înseamnă că dobânzile obţinute din alocaţia copiilor nu se mai impozitează, ca în 2015. Citeste mai departe...