Românii muncesc mai mult decât ceilalți europeni pentru mâncare. O treime din cheltuieli merg pe hrana de pe masă

Românii muncesc mai mult decât ceilalți europeni pentru mâncare. O treime din cheltuieli merg pe hrana de pe masă

Datele făcute publice de Institutul Național de Statistică (INS), arată că românii muncesc mai mult decât ceilalți europeni pentru mâncarea de pe masa cea de toate zilele.

Chiar dacă preferăm să mănâncăm acasă, continuăm să fim pe primele locuri în Uniunea Europeană în funcţie de cheltuielile pe mâncare.

Datele nu s-au schimbat prea mult în bine în ultimii ani. Dacă în 2017 aveam 27,9% din totalul cheltuielilor unei gospodării alocate pentru mâncare, aproape dublu faţă de cât cheltuiau portughezii şi bulgarii (16,1%), și de trei ori mai mult decât germanii (9,3%) și francezii, care dădeau 12,2% pe produsele de pe masă, acum continuăm să dăm chiar mai mult decât la acea vreme pe tot ce mâncăm.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP) făcute publice de INS, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I 2021, în medie, 34,0% din consumul gospodăriilor.

Dacă privim cifrele, vedem că sunt în creștere cu 6% față de acum 4 ani, deci folosim mai mult din bugetul unei gospodării doar pentru aceste produse.

Pe de altă parte, cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul I 2021, în medie, de 4.640 lei lunar pe gospodărie (1828 lei pe persoană) şi au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale.

Conform sursei citate, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

În schimb, în aceste condiții, românilor nu prea le mai rămâne bani pentru cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc.

Acestea deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei de doar 0,4%.

 

Spune-ne opinia ta