Românii dau peste 30% din venituri pe mâncare. În trimestrul IV din 2020 veniturile totale medii lunare au fost de 5.384 lei pe gospodărie

Românii dau peste 30% din venituri pe mâncare. În trimestrul IV din 2020 veniturile totale medii lunare au fost de 5.384 lei pe gospodărie

Veniturile totale medii lunare pe gospodărie în România au fost în trimestrul IV din 2020, în termeni nominali, de 5.384 lei pe gospodărie, în timp ce pe persoană au totalizat 2.099 lei.

În același timp, datele făcute publice astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în medie, de 4.627 lei lunar pe gospodărie sau 1.804 lei pe persoană.

Acestea au reprezentat 86% din nivelul veniturilor totale. Veniturile băneşti au fost în medie de 4.997 lei lunar pe gospodărie (1.949 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 387 lei lunar pe gospodărie (151 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,3% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La fel ca și până acum, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut 33,7% din consumul gospodăriilor.

 

Spune-ne opinia ta