Românii, cei mai apreciați fermieri din Europa. După nemți, și Irlanda vrea să trimită chartere pentru a-i aduce pe români la muncă

Irlanda este a doua țară din Europa după Germania care ia în calcul să aducă muncitori români sezonieri în agricultură și să le asigure urgent transportul pe cale aeriană.

Irlanda ia în calcul posibilitatea de a trimite chartere care să aducă cel puțin 1.500 de muncitori din România și Bulgaria pentru a culege fructe și legume în timpul verii și al începutului de toamnă, scrie publicația irlandeză The Independent.

Cu restricții de călătorie în vigoare în întreaga Uniune Europeană cauzate de pandemia de coronavirus, cultivatorii de fructe și legume irlandezi au păstrat în permanență legătura cu Guvernul pentru a asigura autorizația muncitorilor de a intra în țară.

În fiecare an, marea majoritate a lucrătorilor sezonieri din fermele irlandeze proveneau din România și Bulgaria. Cu toate acestea, având în vedere programul limitat de zboruri comerciale disponibile acum pentru cele două țări, este luată în considerare posibilitatea de a trimite avioane pentru a-i readuce la muncă pe aceștia.

UE a definit munca sezonieră agricolă ca intrând în categoria activităților speciale și, prin urmare, muncitorilor li se permite să călătorească în Uniune.

Deși în Irlanda si-au pierdut locurile de muncă  aproximativ 500 de mii de persoane, patronii fermelor vor să mizeze în continuare pe români și bulgari deoarece aceștia au deja experiență și vor salarii ceva mai mici.

Germania a anunțat deja că primește 80.000 de muncitori sezonieri în agricultură din Europa de Est, în special români, pentru perioada aprilie-mai.

Sursa: The Independent

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum se vor forma noul Parlament şi Guvernul: PNL a cedat în faţa PSD-ului. Le-au recunoscut „supremația”!

astăzi, 12:02

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a vorbit despre prioritatea de pe masa clasei politice: formarea unui Guvern cu o largă susținere în Parlament. Liberalul spune că negocierile...

ITM Botoșani: Prevederile legale privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare!

astăzi, 10:45

Legea nr. 367/2022 privind Dialogul Social, prevede că negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători. În cazul în care &icir...

Botoșăneanul Theodor Șoptelea și notele unui tânăr jurnalist în provincie (Video)

astăzi, 10:13

În „Iceberg”, primul scurtmetraj regizat de Andrei Inizian după absolvirea secției de regie în UNATC, un student la jurnalism (botoșăneanul Theodor Șoptelea) se aventureaz...