Romania, vazuta de americani: Italia de la nord de Dunare

Spui Romania, spui Dracula. Nu asta cred si autorii noii carti "Dracula e mort. Cum au supravietuit romanii regimului comunist, cum i-au pus capat si cum din 1989 Romania a devenit noua Italie", Sheilah Kast si Jim Rosapepe. Rosapepe, fost ambasador american in Romania si sotia sa, Kast, de profesie jurnalist, au comentat pentru Mercury News recenta inflorire a Romaniei si realitatile si placerile de care turistii au parte in tara de la nord de Dunare.

Romania, noua Italie. Ce intelegeti prin asta?

Rosapepe: Romania e o tara care se intrece pe sine la nivel cultural si in ceea ce priveste creativitatea si gradului de atractie fata de americanii care vin sa o viziteze. Un alt lucru ar fi asemanarile culturale. Cand am fost in Romania, colegul meu, ambasadorul italian, spunea ca romaii ii amintesc de oamenii din tara lui natala prin faptul ca sunt spontani si disciplinati.Ca ambasador italian in Romania, s-a vazut prins intre doua popoare spontane.

Kast: Romana e o limba idilica, apropiata de latina vorbita de soldatii romani care s-au aflat acolo acum doua milenii. Romanii se cred latini, o insula a latinitatii intr-o mare de slavi.

Ca turist, de ce ar trebui sa merg in Romania?

Kast: E un loc incredibil de ospitalier. Romanii sustin americanii si tind sa le spuna, zambind, ca i-au asteptat 60 de ani, pentru ca au crezut ca, dupa ce s-au instalat comunistii, americanii vor veni sa ii salveze. Desi nu am intervenit pe cale armata, americanii au fost vazuti mereu ca un bloc de forta care sa se opuna Uniunii Sovietice pe parcursul Razboiului Rece.

Un motiv mai practic ar fi acela ca 25% dintre romani vorbesc engleza. Si daca stii un pic de franceza, spaniola si italina, te poti intelege usor cu localnicii. Deci, Romania e un loc interesant si exotic ca acesta. Daca treci de mediul rural, descoperi un loc desprins, parca, din alt secol. Nu e deloc infricosator pentru ca poti comunica.

Care e locul vostru preferat din Romania?

Kast: Unul dintre locurile preferate este regiunea din nord, denumita Maramures. Acolo este orasul natal al lui Elie Wiesel, Cimitirul Vesel cu versuri hazlii gravate in pietrele funerare ce caracterizeaza viata celui decedat.

Rosapepe: Locul meu preferat este Ploiesti, un fel de Houston al Romaniei.

Inaintea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Romania era cel mai mare producator de petrol din Europa, deci Romania este un centru petrolifer.

Statul a fost, de asemenea, si un important front in Al Doilea Razboi Mondial, despre care multi veterani americani stiu datorita raidurilor aeriene de la Ploiesti. Trupele americane s-au straduit sa nu lase armata lui Hitler sa puna stapanire pe acele teritorii pline de petrol. In raidurile de la Ploiesti, multi piloti americani au fost doborati de gloante. Si pentru ca romanii i-au sustinut mereu pe americani, au avut mare grija de raniti. In muzeul local se gasesc scrisori ale pilotilor americani care descriu grija pe care au avut o romanii fata de ei.

Cum e starea economiei?

Kast: E inca o tara saraca. Asta e o veste buna pentru turistii care se pot folosi din belsug de valuta.

Care ar fi cele mai gresite conceptii despre Romania?

Rosapepe: Gresit e sa crezi ca Romania este definita de perioada comunista si sa nu intelegi ca are o istorie bogata de secole care nu are nicio legatura cu comunismul.

Kast: De aceea folosim metafora contelui Dracula, pentru ca e probabil primul lucru la care americanii se gandesc cand aud de Romania. Cand a scris "Dracula", Bram Stoker a aflat de Vlad Tepes si s-a gandit sa creeze un personaj fictiv. Cate filme cu Dracula s-au facut apoi, prezentand intunecata si infricosatoarea Transilvanie? Adevarul e ca Transilvania e superba, cu munti mareti, sate minunate si orase mari care au fost centre culturale cu mult inainte ca Cristofor Columb sa viseze sa navigheze spre vest.

Daca am doar un weekend prelungit la dispozitie, ce ar trebui sa vizitez neaparat?

Rosapepe: Ar trebui sa incepi cu Bucuresti, numit in trecut Parisul din Est, mare centru cultural al Romaniei. Un traseu pe care il recomand interesatilor ar continua cu Sinaia, statiunea din munti unde se afla castelul Peles, in trecut resedinta regala, apoi Brasov, in sudul Transilvaniei, oras istoric german cu o biserica germana in centru. De la Brasov, la distanta de o ora-doua de mers cu masina poti vizita Sighisoara, cel mai vechi oras german istoric, fortareata unde s-a nascut Dracula.

Kast: Acolo s-a nascut Vlad Tepes, dar orasul merita vizitat in orice caz. E superb si e considerat cel mai bine pastrat oras medieval din Europa.

Rosapepe: Si aproape se afla Castelul Bran, despre care oamenii cred ca e castelul lui Dracula. Apoi poti inainta spre nord sa vizitezi manastirile din Maramures sau te poti intoarce la Bucuresti si de acolo sa pleci spre mare unde mai poti sta o zi.

 

 

Antena3.ro


 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

Monday, 25 November 2024

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

Monday, 25 November 2024

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

Monday, 25 November 2024

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...