România semnează un document care instaurează tirania pe internet

România semnează un document care instaurează tirania pe internet
România a semnat ieri în Japonia documentul internaţional ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), care vizează combaterea comercializării de produse contrafăcute, dar şi "pirateria online". ACTA a fost iniţiat în 2006 de Japonia iar negocierile au fost ţinute la secret, Guvernele nu şi-au informat sau consultat cetăţenii în legătură cu prevederile documentului.

Rând pe rând, diverse ţări au semnat acest document contoversat, anul trecut primind şi susţinerea SUA, Canada, Coreea de Sud.

Ca şi în cazul proiectelor SOPA şi PIPA din SUA (care au provocat recent prima grevă pe internet, cu susţinători precum Wikipedia, Google sau DEXonline.ro), ACTA se transformă într-o uriaşă formă de cenzură online, de presiuni şi controale la adresa internauţilor, din partea unei companii sau organizaţii, fără mandat judecătoresc, scrie jurnalul.ro.

Nu se cunosc toate prevederile acestui document (forma finala, ratificata), diferite detalii fiind publicate totuşi pe anumite site-uri sau au ieşit la iveală cu ocazia unor conferinţe.

Astfel, anumite clauze din documentul ACTA stipulează obligarea furnizorilor de servicii de internet să ofere informaţii despre "suspecţii" de încălcare a copyright-ului fără un mandat judecătoresc, facilitând astfel industriei muzicale/cinema etc intentarea de procese şi suspendarea site-urilor. De asemenea, susţinătorii drepturilor omului şi specialişti în politici online/digitale arată faptul că ACTA poate duce şi la controale pe aeroporturi asupra laptopurilor şi telefoanelor mobile după "fişiere şi documente care ar încălca drepturi de autor".

Potrivit AP, documentul ACTA a fost semnat ieri de ţări precum Polonia, Finlanda, România, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia sau Grecia.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
872

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
161

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
100

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...