România semnează un document care instaurează tirania pe internet

România semnează un document care instaurează tirania pe internet
România a semnat ieri în Japonia documentul internaţional ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), care vizează combaterea comercializării de produse contrafăcute, dar şi "pirateria online". ACTA a fost iniţiat în 2006 de Japonia iar negocierile au fost ţinute la secret, Guvernele nu şi-au informat sau consultat cetăţenii în legătură cu prevederile documentului.

Rând pe rând, diverse ţări au semnat acest document contoversat, anul trecut primind şi susţinerea SUA, Canada, Coreea de Sud.

Ca şi în cazul proiectelor SOPA şi PIPA din SUA (care au provocat recent prima grevă pe internet, cu susţinători precum Wikipedia, Google sau DEXonline.ro), ACTA se transformă într-o uriaşă formă de cenzură online, de presiuni şi controale la adresa internauţilor, din partea unei companii sau organizaţii, fără mandat judecătoresc, scrie jurnalul.ro.

Nu se cunosc toate prevederile acestui document (forma finala, ratificata), diferite detalii fiind publicate totuşi pe anumite site-uri sau au ieşit la iveală cu ocazia unor conferinţe.

Astfel, anumite clauze din documentul ACTA stipulează obligarea furnizorilor de servicii de internet să ofere informaţii despre "suspecţii" de încălcare a copyright-ului fără un mandat judecătoresc, facilitând astfel industriei muzicale/cinema etc intentarea de procese şi suspendarea site-urilor. De asemenea, susţinătorii drepturilor omului şi specialişti în politici online/digitale arată faptul că ACTA poate duce şi la controale pe aeroporturi asupra laptopurilor şi telefoanelor mobile după "fişiere şi documente care ar încălca drepturi de autor".

Potrivit AP, documentul ACTA a fost semnat ieri de ţări precum Polonia, Finlanda, România, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia sau Grecia.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bătrână trimisă în judecată pentru că i-a pus diazepam în cafea unei alte vârstnice și a prădat-o

Vineri, 20 Mai 2022
472

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au anunțat că au finalizat ancheta și au trimis în judecată o inculpată în vârstă de 74 de ani, recidivistă, car...

Colegiul Economic a dat startul balurilor bobocilor de liceu (fotogalerie)

Vineri, 20 Mai 2022
229

Seria balurilor organizate cu și pentru liceenii din Botoșani a debutat cu gala Colegiului Economic „Octav Onicescu”, desfășurată, miercuri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor....

Alocația zilnică de hrană pentru cei din centrele rezidențiale de asistență socială va fi de 22 lei. Legea, semnată de șeful statului

Vineri, 20 Mai 2022
79

Alocația de hrană a celor aflați în centrele rezidențiale de asistență socială va fi aliniată la cuantumul ce va fi oferit pacienților internați în spital (măsură aplicabilă d...