Romania, in pericol de cutremur?

In Romania s-a reactivat falia tectonica Vidraru - Snagov - Shabla (Bulgaria), care poate produce seisme cu efecte mult mai grave decat cel din Vrancea, a declarat profesorul universitar Vasile Mocanu.

Vrancea nu este singurul focar seismic din Romania. Daca aici cutremurele se produc la adancimi mari, de peste 100 de kilometri, exista o multime de alte focare de suprafata, dispuse pe aproape tot cuprinsul tarii, din Banat pana in Dobrogea si din Satu Mare pana la Giurgiu, relateaza Libertatea.

In cazul acestora, seismele izbucnesc doar la 5 pana la 70 de kilometri adancime si pot avea efecte zonale devastatoare. Conform datelor seismologilor romani, aceste zone seismice de suprafata se activeaza o data la 50 sau la 100 de ani.

"Romania este o tara activa din punct de vedere seismic si ne putem astepta oricand la cutremure de adancime de 7,6 grade Richter in zona Vrancea. Din pacate, in acest moment se poate spune ca s-a reactivat si falia Vidraru-Snagov-Shabla (nord-estul Bulgariei-n.r.), care se prelungeste sub Marea Neagra, falie care produce cutremure de suprafata foarte periculoase", a declarat Victor Mocanu, profesor universitar la Facultatea de Geologie si Geofizica din cadrul Universitatii Bucuresti.

Diferenta dintre cutremurele de suprafata si cele de adancime este ca primele se resimt pe o arie redusa, dar lasa in urma distrugeri uriase, asa cum s-a intamplat in Haiti, de pilda. Cele de adancime se resimt pe o arie mai mare, dar nu produc victime si pagube atat de mari, cum a fost cazul recent din Chile.

"Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca suntem intr-o zona seismica. In Chile, de pilda, a fost cutremur de peste 8 grade, urmat de replici puternice, dar nu au fost asa multe victime si pagube materiale. Asta pentru ca ei isi contruiesc locuintele pe structuri de sina de cale ferata. Adica stiu ca stau intr-o zona activa seismic si sunt pregatiti", a adaugat profesorul Victor Mocanu.

 

Ziare.com

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un ied jucăuș, căzut într-o fântână dezafectată – Salvat cu succes de pompierii botoșăneni! (Foto)

astăzi, 19:07

Incidentul a avut loc în această după amiază în localitatea Sârbi, comuna Vlăsinești. Micul aventurier păștea în curtea unei gospodării al cărei proprietar nu era acas...

Erasmus+ o poveste care continuă la Școala Profesională Specială ,,Sfântul Stelian”, Botoșani!

astăzi, 18:50

În perioadă 1.06.2024-31.08.2025, Școala Profesională Specială ,,Sfântul Stelian”, Botoșani, implementează proiectul Erasmus+, Domeniul: Educație școlară (SCH), numărul de ...

Polițiștii de frontieră au îndepărtat din apă kilometri de plase de pescuit interzise de lege!

astăzi, 18:15

Poliţiştii de frontieră botoşăneni au depistat, pe suprafaţa râului Prut și pe suprafața iazului Negreni, aproximativ 2100 metri de plase de pescuit interzise de lege, care au fost &icir...