COMUNICAT TERMICA: Este inoportuna demararea procedurii de privatizare sau asociere cu o companie privata!

COMUNICAT TERMICA: Este inoportuna demararea procedurii de privatizare sau asociere cu o companie privata!
Conducerea societăţii comerciale Termica respinge categoric orice acuzaţie privind refuzul de a discuta sau negocia cu vreo companie cu capital român, mixt sau străin, în vederea realizării unor investiţii în actualul sistem de termoficare, care să ducă la îmbunătăţirea serviciilor către populaţie.

În acelaşi timp, Termica atrage atenţia asupra inoportunităţii demarării procedurii de privatizare sau de asociere cu o companie privată, în condiţiile în care societatea, prin Consiliul Local, se află în procesul de obţinere a unei finanţări de 32,7 milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) de mediu.

Fondurile alocate de Uniunea Europeană sunt destinate autorităţilor locale, pentru realizarea de investitiţii în sisteme de producere şi furnizare a energiei termice care aparţin exclusiv domeniului public.

De aceea, conducerea Termica susţine orice parteneriat public- privat, însă doar în condiţiile în care acesta nu ar perturba proiectul cu finanţare externă, pentru care Uniunea Europeană urmează să se pronunţe în câteva săptămâni.

Municipiul Botoşani a fost selectat, alături de alte cinci municipii din ţară- Focşani, Reşiţa, Oradea şi Râmnicu Vâlcea- în vederea finanţării investiţiilor în modernizarea sistemelor de termoficare în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice. În baza acestui program, Consiliul Local ar urma să primească o finanţare nerambursabilă de 32,7 milioane de euro care vor fi utilizaţi, în principal, pentru reabilitarea sursei de producere a energiei electrice şi termice în co-generare, prin înlocuirea instalaţiilor şi echipamentelor existente cu două motoare termice de 4 MW fiecare şi schimbătoare de caldură de câte trei Gcal/h fiecare, dar şi cu două cazane de apă fierbinte de câte 45 Gcal/h pentru producerea energiei termice sub formă de apă fierbinte.

Proiectul mai are în vedere reabilitarea reţelei de transport apă fierbinte prin înlocuirea reţelei existente pentru reducerea pierderilor de energie termică, precum şi a reţelei de distribuţie a energiei termice către consumatorii finali.

Consultantul desemnat de Ministerul Mediului în acest proiect este Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti, care a elaborat, de altfel, şi Master Plan-ul în domeniul termoficării în municipiul Botoşani şi a întocmit studiul de fezabilitate.

       
Director Termica
Ion Diaconu
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Astăzi este (și) ziua salvatorilor din întreaga lume: La mulți ani, bravi pompieri!

astăzi, 08:54
36

Pe 4 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Pompierilor. Ei sunt cei care aduc speranță atunci când totul pare pierdut Indiferent de limba pe care o vorbesc, de naționalitate sau de c...

Calendar Ortodox: Sfânta şi Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin

astăzi, 08:17
22

Pelaghia era o fecioară foarte frumoasă, înţeleaptă şi plină de frica lui Dumnezeu, şi însuşi fiul împăratului se logodise cu ea. Auzind sfânta de la creştini de M&ac...

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
533

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...