România digitală: Toate actele de stare civilă vor fi reunite într-o bază de date

România digitală: Toate actele de stare civilă vor fi reunite într-o bază de date
Certificatele de naştere se vor putea elibera peste doi ani direct de la spital. Părinţii nu vor mai fi nevoiţi să se plimbe cu toate actele în original pe la Primărie pentru a obţine certificatul odată cu implementarea noului sistem naţional de eliberare a certificatelor de stare civilă, a explicat duminică Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTV şi pe voyo.ro.
 
"Vom avea sistemul naţional de eliberare a certificatelor de stare civilă. Deci certificatul de naştere se eliberează la orice spital din România, la orice primărie. Eşti părinte, te bucuri că ţi-ai născut copilul, ai uitat de partea de birocraţie. Te duci la spital cu cartea de identitate, toate actele - certificate de naştere, de căsătorie - se află într-o bază centrale de date", a arătat ministrul.
 
Programul urmează să fie scos la licitaţie şi presupune scanarea tuturor actelor de stare civilă din România, din ultimii 100 de ani. Nica estimează că procesul va dura în jur de un an şi jumătate.
 
Potrivit acestuia, funcţionarii din primării vor avea parolă la un sistem securizat de acces care permite, în momentul în care cetăţenii ajung la ei cu diverse probleme, să île găsească imediat certificatele de naştere, de căsătorie. "Nu mai multiplici la xerox, nu mai umbli cu certificatul ăla, că trebuia să te duci cu originalul: S-a terminat", a arătat ministrul.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
17

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
32

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
389

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...