ROMAN: "Cei care mă atacă acum încearcă să-şi ascundă interesele subiective privitoare la sistemul sanitar botoşănean"

ROMAN: "Cei care mă atacă acum încearcă să-şi ascundă interesele subiective privitoare la sistemul sanitar botoşănean"
Prefectul Cristian Roman a reactionat la declaratiile vicepresedintelui Consiliului Judetean Botosani, Mihai Arosoaie, care a spus ca reorganizarea spitalelor din Botosani poate fi facuta si de catre Institutia Prefectului, social-democratul sustinand ca acest aspect este reglementat de Legea 95/2006, privind reforma in domeniul sanitar.

Cristian Roman a remis redactiei un comunicat prin care aduce precizari legate de subiectul amintit:


"Cu regret constat că, persoane cu responsabilităţi în conducerea acestui judeţ, sau care aspira la acest statut, au probleme serioase în cunoaşterea şi interpretarea legislaţiei române. Ar fi de recomandat ca, atunci când respectivii încearcă argumentarea unei idei, să studieze întreg cadrul legislativ aferent şi nu doar un singur articol dintr-o ordonanţă de urgenţă, care nici acela nu a fost citit cu atenţie.

Art.174 (3) din OUG 48/2010 spune că "spitalele din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale se înfiinţează şi, respectiv, se desfiinţează prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de instituţia prefectului sau consiliul judeţean, în condiţiile legii, cu avizul Ministerului Sănătăţii".

"În condiţiile legii" înseamnă că, prefectul, pentru a promova un astfel de proiect de hotărâre, trebuie să respecte legislaţia privind tehnica legislativă, ceea ce presupune întocmirea şi obţinerea unei întregi documentaţii prealabile şi care cuprinde nota de fundamentare, expunerea de motive, avize, aprobări (hotărâri) etc.

Potrivit legii 215, a administraţiei publice locale, Consiliului Judeţean este singurul competent să hotărască în privinţa reorganizării serviciilor şi instituţiilor subordonate şi tot acesta este cel care hotărăşte modul de administrare a bunurilor din domeniul public al judeţului. Ori managementul spitalelor în discuţie a fost transferat, cu tot cu patrimoniu, Consiliului Judeţean, astfel încât doar el este competent în a decide modul de organizare a acestora.

Mai mult decât atât, şi legea 213, privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, prevede clar că doar Consiliul Judeţean poate hotărî modul de administrare a bunurilor aflate în domeniul public al judeţului. Atâta timp cât Consiliul Judeţean nu s-a pronunţat prin hotărâre cu privire la problema comasării spitalelor din subordine, prefectul nu poate iniţia o hotărâre de Guvern, pentru că acest fapt ar aduce atingere dreptului la autonomie locală a C.J.

Instituţia Prefectului a acordat sprijin în speţe similare, în condiţiile în care au existat astfel de iniţiative locale şi a promovat proiecte de hotărâri de Guvern (ex. a se vedea cazul spitalului Săveni, preluat de Consiliul Judeţean şi transformat în secţie a Spitalului Judeţean Mavromati, unde au existat hotărârile ambelor entităţi administrative implicate).

Nu am nici un fel de problemă în ce priveşte promovarea unui proiect de H.G. privitor la comasarea spitalelor, cu condiţia să fie îndeplinite procedurile prealabile, adică în condiţiile legii, aşa cum prevede articolul pe care l-au citat cei care mă atacă acum, încercând astfel să-şi ascundă interesele subiective privitoare la sistemul sanitar botoşănean.

Îmi reafirm susţinerea în privinţa ideii comasării celor trei spitale cu Spitalul Judeţean, motivaţia fiind obţinerea unei clasificări superioare pentru Spitalul Mavromati, iar consecinţa o finanţare superioară pentru sistemul sanitar botoşănean, cu beneficii atât pentru populaţia judeţului cât şi pentru personalul medico-sanitar.
 
Prefect Cristian Constantin Roman"
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
113

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
412

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
63

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...