RO-Alert intră într-o nouă rundă de testări

RO-Alert intră într-o nouă rundă de testări

În perioada următoare, Departamentul pentru SituaÈ›ii de Urgență, prin Inspectoratul General pentru SituaÈ›ii de Urgență, în colaborare cu Serviciul de TelecomunicaÈ›ii Speciale, va realiza o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT. Activitatea are scopul de a examina funcÈ›ionarea sistemului prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.

 
Telefoanele configurate pentru recepÈ›ia mesajelor RO-ALERT È™i care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepÈ›iona următorul mesaj: _TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecÈ›ie”_. 
 
Modurile de afiÈ™are È™i sunetele de avertizare sunt diferite în funcÈ›ie de modelele telefoanelor mobile.
 
Pentru a primi mesajele transmise de IGSU si structurile sale teritoriale, recomandăm cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. 
 
InformaÈ›iile privind configurarea telefoanelor, în funcÈ›ie de model È™i de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziÈ›ia publicului pe portalul www.ro-alert.ro È™i pe site-urile operatorilor publici de reÈ›ele de comunicaÈ›ii mobile.
 
Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării acestor activități de testare a sistemului.
 
*INFO BACKGROUND*
 
Din momentul operaÈ›ionalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) È™i până în prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populaÈ›iei, în situaÈ›ii reale. 
 
Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundaÈ›ii sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezenÈ›a unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urÈ™i), toate aceste situaÈ›ii au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populaÈ›ia a fost informată de existenÈ›a pericolului imediat È™i a putut adopta măsurile de autoprotecÈ›ie.
 
*Ce este Sistemul RO-ALERT?*
 
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării ÅŸi alarmării populaÅ£iei în situaÅ£ii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecÅ£iei în caz de urgenţă majoră.
 
Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziÈ›ie o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele reÈ›elelor de comunicaÈ›ii mobile ale furnizorilor de servicii de comunicaÈ›ii mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile È™i configurate corespunzător care se află în acele zone.
 
*Când se transmit mesaje RO-ALERT?*
 
Mesajele sunt difuzate doar în situaÈ›ii majore de urgență, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situaÈ›ii majore în care viaÈ›a È™i sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaÈ›ii amenințătoare, atac terorist sau alte situaÈ›ii care amenință grav comunitățile.
 
*Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT?*
 
Mesajele RO-ALERT pot fi recepÈ›ionate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveÈ›i servicii de tip abonament sau prepay È™i nu se percep costuri sau taxe pentru recepÈ›ionarea mesajelor RO-ALERT. În situaÈ›ia în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveÈ›i telefoane de tip smartphone pentru a recepÈ›iona mesajele de tip RO-ALERT.
 
InformaÈ›ii referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secÈ›iunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
10

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
22

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
272

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...