RIDICAREA MAŞINILOR a devenit ILEGALĂ. Sentinţa vizează două sectoare din Bucureşti, dar poate funcţiona ca PRECEDENT pentru TOATĂ ŢARA

Consiliile locale au modificat ilegal Codul Rutier, a stabilit instanța. Precedentul poate arunca în aer ridicările de mașini din toată țara. Decizia aruncă în aer şi afaceri foarte bănăase făcute prin forţarea şoferilor să achite tarife mult umflate.

O hotărăre definitivă şi irevocabilă emisă la începutul acestei săptămâni de Curtea de Apel Bucureşti trimite în ilegalitate ridicarea maşinilor parcate în locuri nepermise în sectoarele 4 şi 6 ale Capitalei. Mai mult, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, cel care a obţinut respectiva decizie, devine ilegală şi perceperea taxelor de returnare a maşinii  iar persoanele care le-au plătit deja sunt îndreptăţite să solicite returnarea sumelor.

Lege modificată ilegal. Dosare pe rol şi pentru celelalte sectoare


 În ultimii ani, mai mulţi avocaţi au obţinut pentru clienţii lor anularea amenzilor primite pentru parcare neregulamentară. De această dată însă, Piperea a contestat chiar legalitatea unor hotărâri de Consiliu Local, fapt care generalizează efectele deciziei.

Concret, pentru că amenzile primite de şoferi de la Poliţia Rutieră erau contestate uşor iar instanţele dădeau decizii favorabile, mai multe consilii locale au decis să aducă modificări la Codul Rutier. Respectiva modificare spunea că nu mai vine poliţistul de la rutieră să  asiste firma care ridică maşinile parcate ilegal, ci vine poliţistul de la comunitară. Astfel, nu se mai emite un proces verbal de contravenţie, ci se emite o dispoziţie de ridicare, asupra căreia judecătoria nu se mai poate pronunţa.

Era anulată astfel, posibilitatea de a contesta în justiţie amenda în contextul în care contravenţia a fost înlocuită cu o taxă de returnare a maşinii. Gheorghe Piperea a susţinut în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti şi, ulterior, în faţa celor de la Curtea de Apel, că un act normativ cum este Codul Rutier nu poate fi modificat decât prin lege sau prin ordonanţă.

Ambele instanţe i-au dat dreptate. Din datele Capital, pe rolul Tribunalului Bucureşti se află deja dosare similare care vizează ridicările de maşini din alte sectoare ale Capitalei. Mai mult, având în vedere că pratica hotărârilor de consiliu a fost adoptată şi în alte oraşe din ţară, decizia Curţii de Apel poate funcţiona ca un precedent.  Firmele care se ocupă cu ridicarea maşinilor parcate ilegal în Bucureşti au încasat , anul trecut, aproximativ 5 milioane de euro.

Capital.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tragedie în a doua zi de Paști în județul vecin, un bărbat a murit în urma unui accident feroviar cumplit!

astăzi, 09:13

Un accident feroviar a avut loc, luni dimineață, la Podu Iloaiei. Un autoturism a fost izbit în plin de un tren. La fața locului au trimise mai multe echipaje de poliție, pompieri și amb...

Botoșăneanul mutat în Vatra Dornei și care a colecționat ouă încondeiate! (Foto)

astăzi, 08:50

Într-un muzeu dedicat ouălor, din județul Suceava, se află și colecția de ouă încondeiate a unui botoșănean. Anton Setnik a fost doctor fizioterapeut originar din Botoșani care...

Intervenție de urgență a pompierilor botoșăneni, acoperișul unei case cuprins de flăcări!

astăzi, 08:02

Un incendiu s-a produs, noaptea trecută, într-o gospodărie din localitatea Dragalina. Acoperișul casei a fost cuprins de flăcări. Nu au fost persoane rănite, dar pagubele sunt însemn...