Rezultatele testelor de sange – ce nu va spun medicii?

Testele de sange presupun luarea unei mostre de sange pentru a fi testata in laborator. Aceste teste au o gama larga de utilizare si sunt unele dintre cele mai comune tipuri de teste medicale.

Fiecare persoana trebuie sa faca analize medicale anual, deoarece acestea ofera informatii importante despre sanatate.

Daca medicul suspecteaza o boala, cum ar fi infectiile, testele de sange ajuta sa se determine daca este prezenta infectia si care este cauza ei, ne spune Sfatulmedicului.ro.

Testele de sange

  Aceste teste se fac anual, pentru ca le permit doctorilor sa verifice nivelul colesterolului si diverse aspecte importante ale sangelui.

Repetarea regulata a testelor de sange include hemoleucograma completa (analiza completa a sangelui) care masoara numarul de globule rosii si de globule albe, nivelul hemoglobinei. Testele pot descoperi anemia, infectiile, si chiar cancerul de sange.

Aceste investigatii se pot face si pentru a verifica functiile inimii, rinichilor, ficatului prin observarea nivelului de glucoza din sange, de calciu. Pentru a controla riscul de atac de cord, panoul lipidelor masoara nivelul de grasimi in sange, cum ar fi colesterolul si trigliceridele.

Un test de sange poate fi folosit pentru a evalua starea generala de sanatate, pentru a confirma prezenta unei infectii bacteriene sau a uneia virale.

O alta utilizare a acestor teste este pentru a vedea cat de bine functioneaza unele organe, mai cu seama ficatul si rinichii si, nu in ultimul rand, pentru a verifica unele conditii genetice ca fibroza chistica sau atrofia musculara spinala.

Inainte de a merge pentru a face aceste teste, trebuie sa evitati sa mancati sau sa beti si sa va feriti sa luati vreun medicament pentru a nu influenta rezultatele.

Totusi, exista anumite lucruri pe care medicii nu le expun, si vi le vor spune doar daca o sa-i intrebati.

Unul dintre aceste aspecte, este ca sar peste vestile bune. Medicul ar trebui sa discute toate rezultatele testelor de sange cu dumneavoastra.

Dar, de cele mai multe ori, regula este "Nicio veste, este o veste buna". Spre exemplu, daca nivelul de colesterol este in limitele normale, probabil ca medicul nu va preciza nimic despre aceasta.

Chiar daca lucrurile par in regula, asigurati-va ca discutati toate rezultatele cu doctorul, deoarece este normal sa va raspunda la nelamuriri.

Intrebati-l daca exista schimbari de la ultima investigatie si, daca sunt, ce reprezinta respectivele modificari.

O alta precizare pe care medicul nu o explica este diferenta normala dintre barbati si femei.

Daca va veti compara rezultatele la testele de sange cu o alta persoana, veti gasi numeroase diferente. De exemplu, nivelul normal de globule rosii din sange este intre 5 si 6 milioane pe microlitru pentru un barbat.

Cantitatea normala este mai mica pentru o femeie inainte de menopauza, intre 4 si 5 milioane pe microlitru, din cauza pierderilor de sange din timpul menstruatiei.

Totodata, trebuie sa stiti si ca acelasi rezultat inseamna lucruri diferite la varste diferite. Nivelul normal de hemoglobina variaza in functie de varsta – mai mic pentru copii si mai mare pentru adulti.

La copii, nivelul de hemoglobina intre 11 si 13 grame pe decilitru este normal, in timp ce la un barbat, nivelul normal este cuprins intre 13,5 si 17,5 grame pe decilitru si pentru o femeie, intre 12 si 15,5 grame pe decilitru. Varsta conteaza si in cantitatea de colesterol.

In timp ce multe persoane urmaresc nivelul de colesterol in jur de 130 de miligrame pe decilitru, intre 160 si 190 sau chiar mai mult se pune problema riscului ridicat de boli ale inimii si este cu atat mai riscant daca sunteti un barbat de peste 45 de ani sau o femeie de peste 55 de ani.

De asemenea, ceea ce medicii nu se simt obligati sa precizeze este faptul ca, in testele de sange, un rezultat pozitiv poate sa nu insemne neaparat o veste buna.

Aceasta se intampla pentru ca unele teste de sange vor sa gaseasca anumite boli prin cautarea unor indicii in interiorul vaselor de sange; printre aceste teste se numara testul pentru anemie, testul HIV, testul pentru hepatita C si testele pentru detectarea riscului cancerului ovarian sau la san.

Rezultatele sunt considerate pozitive atunci cand testul gaseste marcatorii unei boli care este cautata. In aceste cazuri, un rezultat pozitiv la un test inseamna ca puteti avea boala sau tulburarea respectiva sau ca ati fost expusi la aceasta in trecut.

Pe de alta parte, un rezultat negativ la acest test prezinta de cele mai multe ori o veste buna. Rezultatul negativ nu este neaparat rau atunci cand vine vorba despre testele de sange, ci inseamna ca testul nu a detectat ceea ce urmarea.

Spre exemplu, atunci cand faceti niste teste pentru a vedea daca exista o boala infectioasa (cum ar fi un test de sange rapid pentru hepatita C), obtinand un rezultat negativ este o veste buna, aceasta inseamna ca testul respectiv nu a gasit niciun indicator al unei infectii.

In alta ordine de idei, un alt aspect pe care doctorul nu vi-l precizeaza este ca primul test ar trebui sa fie verificat de un al doilea, un test si mai specific decat primul pentru a afla intr-adevar daca rezultatele sunt precise si semnificative pentru sanatatea dumneavoastra. Un exemplu este testul pentru identificarea virusului HIV, pentru care testele fals pozitive sunt obisnuite.

In comunitatile in care 1% dintre oameni sunt infectati cu virusul, 2 cazuri fals pozitive sunt asteptate la fiecare 10 rezultate cu adevarat pozitive.

Acest lucru nu inseamna ca testele fals negative nu se intampla. Uneori, un test nu are evidenta unei boli sau a unei conditii precare de sanatate chiar daca prezentati una dintre acestea doua.

De exemplu, daca rezultatul la un test de sange pentru hepatita C este negativ, dar ati fost expus la virus in ultimele luni, puteti avea o infectie si sa nu realizati. O a doua testare este cea mai buna solutie in cazul in care credeti ca ati fost recent expus la o boala infectioasa. Aceasta, secunda testare o recomanda multi medici.

Un alt lucru despre care nu va spune medicul in ceea ce privesc testele de sange este ca valorile testelor pot fi diferite de la laborator la laborator. Se compara rezultatele testului la nivelul considerat normal pentru respectivul laborator.

Acest nivel normal este bazat pe rezultatele testelor de la majoritatea persoanelor anterior testate in acel loc si nu ar trebui sa fie diferit fata de celelalte laboratoare de prelevare. Insa nu trebuie sa fiti surprins daca rezultatul variaza.

Pe de alta parte, o precizare pe care ar trebui sa o faca medicul dumneavoastra reprezinta faptul ca nu este neaparat ca rezultatele anormale sa se datoreze unei boli. Un rezultat al testului in afara nivelului normal a valorilor asteptate poate duce la un diagnostic de boala sau al unei tulburari.

Dar rezultatul poate fi si anormal, si acest lucru se poate intampla din diferite motive. De exemplu, daca ati mancat ceva inainte de a se preleva probele, ati baut alcool cu o seara inainte sau ati luat anumite medicamente, rezultatul ar putea fi temporar anormal.

Insa, nu se poate elimina posibilitatea care sa presupuna ca se mai intampla si greseli. Chiar daca rezultatele amestecate ale testelor de sange ale diferitelor persoane se intampla foarte rar, se poate ca acestea sa aiba loc. Au mai avut loc erori prin care probele unui pacient cu HIV au fost din greseala inversate cu ale unei alte persoane.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

Monday, 25 November 2024

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

Monday, 25 November 2024

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

Monday, 25 November 2024

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...