2019 a fost ANUL HANDBALULUI BOTOȘĂNEAN, un an în care am adus faima Municipiului și județului Botoșani un an in care s-au realizat cele mai mari performate din istoria post decembrista a handbalului botosanean. Așa după cum știți în acest an am pornit la drum în luna iulie, când am anunțat că va veni la echipă antrenorul Radu Roșu, care s-a repatriat ulterior cu întreaga familie din Italia, după care au urmat cele trei transferuri de marcă, cei trei mari jucători Florin Ciubotariu, Bogdan Șoldanescu și Cristian Adomnicăi în jurul cărora am adus jucători tineri și am creat un grup puternic. Nu am avut în minte decât crearea unei echipe puternice fară însă să stabilim obiective foarte îndrăznețe pentru a evita presiunea și a reuși să închegăm un lot omogen. Este adevărat că ideea proiectului era aceea de a crea în jurul proiectului o cât mai mare emulație pentru a putea ulterior să aducem cât mai mulți spectatori la sală și să punem bazele unei pepiniere.
Începând cu aducerea echipei Steaua București care s-a dovedit a fi un meci foarte gustat de botoșăneni (aproximativ 800 de spectatori prezenți), am reușit încă din primele meciuri rezultate foarte bune instalându-ne încă din prima etapă alături de CSU Suceava în poziția de lideri ai grupei. Astfel, de la meci la meci, băieții au căpătat încredere și am reușit să obținem rezultate foarte bune, iar în campionat am reușit 6 victorii clare, un meci egal și doar o înfrângere cu CSU Suceava (la sfarsitul primei parti a campionatului echipa noastra ocupa locul 2 loc eligibil pentru calificarea la turneul semifinal de calificare in Liga 1). În Cupa României am reușit un rezultat istoric calificandu-ne până în sferturile competiției fiind eliminați de deținătoarea trofeului Politehnica Timișoara (meci la care au fost prezenți peste 1000 de spectatori).
Nu sunt singurele rezultate cu care ne mândrim, ci și cu crearea unei scoli de handbal, cu emulația creată în jurul handbalului, reușind să înscriem în rândurile sale peste 80 de copii cu un potențial foarte mare de dezvoltare. Apoi, convocarea tânărului nostru jucător Claudiu Lazurcă la lotul național de tineret precum și evoluțiile jucătorilor Florin Mihăescu (20 de ani), Vamanu Ionuț (19 ani), Cosmin Bidasca, Adelin Berechea (18 ani), Răzvan Lesniuc, Rareș Ionut Răileanu (16 ani), ne dau speranțe că din spate vin jucători care alături de cei consacrați pot aduce performanțe echipei noastre. Performanțele realizate dovedesc că s-a muncit bine și că aceste perfomanțe unice pot duce handbalul la un nivel mare de performanță, chiar culminând cu promovarea în LIGA ZIMBRILOR.
Rezultatele noastre obtinute intr-o maniera atat de entuziasmanta au facut inconjurul tarii si au facut imagine orasului Botosani, performantele fiind reliefate de toate cotidianele de sport online. Din pacate odata cu luna decembrie au expirat contractele care ne finantau (conform legii 350/2005 care permite finantarea doar pe an fiscal si regulamentul nu permite acordarea de plata a contraprestatiei sportive a jucatorilor) respectiv cel cu Consiliul Local Botosanisi cel cu Consiliul Judetean Botosani, iar pentru noi urmeaza partea a doua a campionatului (9 februarie primul meci la Botosani cu CSU Galati) si din lipsa de finantare nu putem sa ne prezentam
fiind expusi la sanctiuni , respectiv excludere din campionat, interdicitia de a inscrie 2 ani echipe in campionatele FRH, precum si amenda consistenta de 30.000 de lei, ceea ce ar aduce o imagine dezastruoasa Municipiului Botosani atat in lumea handbalului dar si a sporturilor, handbalul fiind cel mai titrat sport de echipa din Romania.
Mentionam deasemeni ca celelalte orașe care promovează și finanțează handbalul au alocat sume consistente pentru programele sportive cum ar fi Fagaras (2,5 milioane ron), Suceava (Buget 2019-2,4 milioane ron), Vaslui (Buget 2019- 3,2 milioane ron), Bacău(Buget 2019-4,8 milioane ron) , Calarasi (Buget 2019- 4,5 milioane ron), Constanta (Buget 2019- 9,5 milioane ron) si Timisoara (Buget 2019- 8,5 milioane ron) Neamt (sume alocate sportului 1.700.000 lei), Salaj (Buget 2019- 5,7 milioane ron) și cu care am dovedit că putem să ne măsuram forțele.
In conditiile in care echipa de handbal CSM Botosani a avut alocat de la consiliul local si judetean un buget de 210.000 lei din care s-au folosit aproximativ 170.000 lei, iar judetul Botosani in ultimii doi ani a finantat activitatile sportive anual in medie cu aproximativ 1.100.000 lei ceea duce judetul Botosani pe utimele locuri in ceea ce priveste finantarea sportului de masa si de performanta.
Avand in vedere ca legislația permite finanțarea programelor sportive de utilitate publică. Conform ordinului Ministerului Tineretului și Sportului nr. 664/2018 (ce constituie norme metodologice ce completeaza legea 69/2000), finanțările programelor sportive de utilitate publică diferite de cele din Legea 350, pot fi acordate pe mai mulți ani, evitând astfel lipsa finanțării în perioadele competiționale ale cluburilor sportive, am solicitat sprijinul Municipiului Botosani si Consiliului Local Botosani in vederea sprijnirii echipei noastre pentru continuarea activitatilor de performanta in cadrul Diviziei A la handbal masculin finantarea pe programe sportive conform legii sportului 69/ 2000, respectiv programul „Promovarea sportului de performanţă”/ program multianual.
Si nu in ultimul rand administratiile publice locale au stabilite obligatiile de finantare, sprijinire sub toate formele a sportului, in conformitate cu prevederile
legii 69/2000 a educatiei fizice si a sportului cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 3, astfel: “(1) Autoritățile administrației publice, unitățile și instituțiile de învățământ, instituțiile sportive, precum și organismele neguvernamentale de profil au obligația să sprijine sportul pentru toți și sportul de performanță și să asigure condițiile organizatorice și materiale de practicare a educației fizice și sportului în
comunitățile locale.”
Am atasat la prezentul comunicat si un buget estimativ pentru anul in curs(2020).
Catalin Stoleru - Botosani, 15 ianuarie 2020
Presedinte