Aproape 600.000 de copii români locuiesc în altă ţară decât cea de origine, ceea ce plasează România pe primul loc între statele UE ca număr al copiilor emigraţi, arată un studiu al Centrului de cunoştinţe pentru migraţie şi demografie al Comisiei Europene, citat iniţial de Deutsche Welle.
Potrivit studiului, în total, în UE locuiesc 1,83 milioane de copii (persoane sub 20 de ani) emigraţi din ţara de origine. Dintre aceştia, 592.381 provin din România, 240.775 provin din Polonia, iar top 3 este completat de Bulgaria, cu 134.153 copii, arată cele mai recente date, din anul 2018. Germania, Belgia, Austria, Spania şi Italia sunt câteva dintre ţările care găzduiesc cei mai mulţi copii români emigraţi.
Studiul arată că România şi Polonia sunt naţionalităţile care domină topurile migraţiei intra-UE. Cu toate acestea, datele sunt doar cele oficiale şi nu includ românii emigraţi care nu au declarat acest lucru şi care nu şi-au schimbat cetăţenia.
Potrivit studiului, în jur de 7 la sută dintre copiii care trăiesc în UE au cetăţenia unei alte ţări. Dacă două treimi dintre aceştia s-au mutat într-o ţară UE dintr-un „stat terţ”, din afara spaţiului comunitar, o treime sunt cetăţeni ai UE care locuiesc în alt stat membru.
O concluzie surprinzătoare a studiului este că migraţia din state UE în alte state ale spaţiului comunitar a crescut de două ori mai mult decât cea din state terţe, în ciuda crizei refugiaţilor, între 2014 şi 2018.