RETETE DE POST
Stiri Botosani Sunday, 29 November 2009 ActualitateIngrediente: ceapă, ulei, orez, morcov, rădăcină de ţelină şi pătrunjel, frunze de pătrunjel, bulion, sare, piper, borş acru şi frunze de ştevie.
Mod de preparare: ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei. Se adaugă orezul, morcovul ras, rădăcinile de ţelină şi pătrunjel. Se toacă pătrunjelul verde şi se amestecă în compoziţie. Se adaugă sare şi piper după gust. În umplutură se pot pune ciupercuţe tăiate, soia granule. Frunzele de ştevie se opăresc, apoi se umplu cu compoziţia obţinută. Sarmalele se pun într-o cratiţa unsă cu ulei, se adaugă sosul obţinut din bulion şi borş acru, apoi se fierb la cuptor.
Pizza de post
Ingrediente: făină de grâu, drojdie, ulei, ardei în sos, măsline, ciuperci, sare şi piper.
Mod de preparare: se amestecă făina cu drojdia dizolvată în puţină apă călduţă şi sare. Se face un aluat în care, pe parcursul frământării, se adaugă şi ulei. Se întinde o foaie de aluat în tava unsă cu margarină şi tapetată cu făină.
Separat, ceapă tăiată peştişor şi morcovul dat prin răzătoare se călesc. Se adaugă ciupercile. Se pune sare şi piper după gust. Pe foaia întinsă în tavă se întinde sosul cu ardei (în lipsă, se face un sos din bulion, cu puţină apă sau ketchup) peste care se pune compoziţia (tocăniţa cu ciuperci), uniform pe tot blatul. Se amestecă şi măsline tăiate feliuţe. Se dă la cuptor 30-40 de minute.
Ciuperci à la grec
Ingrediente: ciuperci, ceapă, ulei, vin, lămâie, verdeaţă, sare şi piper.
Mod de preparare: ciupercile se curăţă, se spală şi se taie bucăţi mari. Ceapa tăiată mărunt se căleşte în ulei încins, se adaugă ciupercile, vinul şi se lasă la fiert. Când s-au înmuiat ciupercile, se adaugă zeama de lămâie, verdeaţa tocată mărunt şi se mai fierbe foarte puţin. Se pune sare şi piper, după gust.
Borşuri şi supe
Borş de hribi cu cartofi
Ingrediente: hribi congelaţi sau uscaţi, ceapă, morcov, cartofi, rădăcină de ţelină, pătrunjel verde, borş acru şi ulei.
Mod de preparare: se taie ceapa mărunt şi împreună cu morcovul, ţelina rădăcină (date prin răzătoare) şi cu hribii tăiaţi fideluţă sau cubuleţe se pun la fiert. Apoi se adaugă cartofii tăiaţi cuburi, sarea şi piperul, după gust. Când toate sunt fierte, se adaugă borşul acru, după gust. Uleiul se încinge şi se adaugă puţin bulion, apoi se pune în ciorbă. Se adaugă verdeaţa: pătrunjel, leuştean.
Supă-cremă de legume cu crutoane
Ingrediente: morcov, rădăcină de pătrunjel şi ţelină, cartofi, ceapă, varză verde şi conopidă, dacă este.
Mod de preparare: zarzavaturile se curăţă, se spală şi se fierb bine în apă cu sare. După ce au fiert bine, se scurg, se pasează cu mixerul. Legumele pasate foarte bine se pun în zeama în care au fiert, se adaugă uleiul, verdeaţa tocată mărunt şi se potriveşte de sare şi piper. Se serveşte cu crutoane.
Ciorbă de zarzavaturi
Ingrediente: cartofi, ceapă, morcov, ţelină, pătrunjel (rădăcini), ardei, borş acru, pastă de tomate, pătrunjel verde şi sare.
Mod de preparare: se taie ceapa cubuleţe/peştişor şi, împreună cu morcovul, rădăcinile de ţelină şi pătrunjel, se pune la fiert într-un vas cu un sfert de apă din cantitatea totală. Apoi, se adaugă cartofii tăiaţi cubuleţe. Se lasă la fiert, apoi, spre final, se adaugă uleiul, sarea după gust, pasta de tomate şi borş acru. Pasta de tomate se mai poate amesteca cu uleiul încins într-o tigaie şi apoi se toarnă această compoziţie peste ciorba preparată. La sfârşit se adaugă leuştean tăiat şi pătrunjel.
Borş de legume
Ingrediente: cartofi, ceapă, morcovi, rădăcini de pătrunjel, ţelină, rădăcini de varză, borş acru, bulion, ulei, sare, verdeaţă tocată mărunt.
Mod de preparare: zarzavaturile se curăţă, se spală şi se dau prin răzătoarea mare. Ceapa se taie mărunt şi se pune la fiert cu puţină apă şi ulei. Se adaugă zarzavatul şi se mai lasă la fiert. Se adaugă apoi cartofii tăiaţi cubuleţe mici, sare după gust, iar când toate sunt fierte, se adaugă bulionul şi imediat borşul, care se lasă să dea numai în două-trei clocote. Se adaugă verdeaţa fin tocată.
Dulciuri de post
Prăjitură cu miere şi nuci
Ingrediente: bicarbonat, miere de albine, făină, ulei, drojdie, sare, dulceaţă, nuci, zahăr, margarină.
Mod de preparare: mierea amestecată cu bicarbonatul se pun într-o cratiţă şi se lasă la foc mic, până se topeşte. Se toarnă peste făină şi se adaugă uleiul, drojdia înmuiată şi sarea. Se frământă şi se lasă o jumătate de oră. Aluatul se împarte în două şi se întind două foi, care se ung cu dulceaţă de care aveţi şi se presoară cu nuci şi zahăr. Fiecare foaie se rulează, nu prea strâns, şi se aşază într-o tavă unsă cu margarină şi tapetată cu făină. Se taie felii groase din acea ruladă şi se dau la cuptor.
Mere la cuptor
Ingrediente: mere, gem (dulceaţă de vişine), margarină, zahăr.
Mod de preparare: merele se spală, se scobesc de cotoare. În scobitură se pune puţină margarină, puţin zahăr şi o linguriţă de dulceaţă. Se aşază în tava unsă cu margarină şi se dau la cuptor până se înmoaie.
Salată de fructe
Ingrediente: portocale, banane, mere, kiwi, grepfrut (în funcţie de gusturi), zahăr vanilat.
Mod de preparare: fructele se curăţă, se taie cuburi şi se amestecă. După preferinţă, se adaugă zahăr vanilat.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Sărbătoarea care ne unește, tradițiile care ne definesc! Mii de botoșăneni la cel mai iubit festival al iernii! (Foto, Video)
La 35 de ani de la Revoluția care ne-a eliberat de comunism, într-o lume tot mai tehnologizată și mai distrasă de provocările contemporane de tot soiul, tradiția rămâne insula de au...
Mircea Rednic nu pleacă de la UTA indiferent de rezultatul meciului cu FC Botoșani!
Parcursul echipei UTA din ultima lună și jumătate a fost mai degrabă negativ. În afară de succesul de la Cluj, cu Universitatea și remiza de la Galați, echipa lui Mircea Rednic a pierdut ...
Panică în plină noapte, pompieri chemați pentru a salva o casă!
S-a ăntâmplat în localitatea Sârbi. Pompierii din cadrul Stației Săveni și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vlăsinești au intervenit prompt și au stins flăcă...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2024 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.75 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici