Clientii ar putea scapa de taxele de reziliere la contractele de telefonie si internet

Un proiect de lege aprobat miercuri de Senat ameninta sa elimine taxele de reziliere a contractelor de servicii, precum cele de telefonie si internet. Modificarile aduse ar face ca impunerea de catre un furnizor intr-un contract a unor clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul rezilierii unilaterale a acelui contract sa fie considerata abuziva si deci ilegala.

Proiectul de lege a fost initiat de Iulian Urban, senator de Ilfov si a fost adoptat miercuri de Senat cu 51 voturi pentru, 2 impotriva si o abtinere, luand drumul Camerei Deputatilor, camera decizionala.
Prima modificare (aliniatul 1 art. 84 in legea 296/2004) introduce precizarea ca dreptul consumatorului la rezilierea unui contract sa nu poata fi restrans de nicio clauza contractuala.A doua modificare (aliniatul 1, litera j Legea 193/2000) este in fapt o adaugare a unei noi situatii la aceasta litera de lege care defineste clauzele abuzive ale unei prevederi contractuale.

Astfel, este definita drept o clauza abuziva acea clauza care restrange sau anuleaza drepturile utilizatorului la rezilierea unui contract in cazul in care comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale.

Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care: j) restrang sau interzic dreptul consumatorului de a rezilia contractul, in cazurile in care:- comerciantul a modificat unilateral clauzele mentionate la lit. e);- comerciantul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale;- comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale.

"Asociatia Operatorilor Mobili din Romania isi exprima convingerea ca o formula mai buna de consultare a sectorului privat inaintea elaborarii unor astfel de acte normative ar contribui la imbunatatirea procesului legislativ. Consideram ca pe parcursul elaborarii acestui proiect ar fi fost util ca membrii AOMR sa fie consultati. Consecventi misiunii lor de a diversifica optiunile utilizatorilor finali, membrii AOMR isi arata disponibilitatea de a-si aduce contributia la imbunatatirea acestui proiect", a declarat Liviu Popescu, directorul executiv al AOMR.

"Noi suntem favorabili unei legislatii care sa extinda drepturile consumatorului, inclusiv in ceea ce priveste capacitatea de a se trece de la un serviciu la altul, care este de altfel si o pozitie exprimata si de Comisia Europeana in nenumarate cerinte, portabilitatea fiind una dintre acestea. Este o initiativa Parlamentara, nu stim care va fi varianta finala, de aceea asteptam publicarea in Monitorul Oficial si abia apoi vom putea sa ne exprimam un punct de vedere complet", a precizat pentru HotNews.ro, Mihail Meiu, director in cadrul ANPC.

sursa: HotNews.ro
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii rutieri din Botoșani, și în acest week-end pe urmele șoferilor „certați” cu legea!

astăzi, 17:18
8

În cadrul activităților desfășurate au fost organizate cinci filtre rutiere, fiind controlate 122 de autovehicule și efectuate 54 de testări alcoolscopice, iar în urma neregulilor co...

Rapid - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:47
18

Rapid și FCSB se întâlnesc în această seară în ultima etapă a play-off-ului SuperligiiVerifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Derby-ul din a...

Festivalul Luminilor aduce veselia și fantezia la Botoșani și Săveni! (Foto)

astăzi, 16:06
77

Pentru toți botoșănenii și săvinenii acest festival este ca o gură de aer proaspăt în agitația cotidiană. Cu activități variate, spectacole captivante și o atmosferă plină de energ...