Restituirea taxelor auto: Regulile procedurale se aplică de azi. Cum vei primi banii înapoi?

Restituirea taxelor auto: Regulile procedurale se aplică de azi. Cum vei primi banii înapoi?
Regulile procedurale pentru restituirea fostelor taxe auto, inclusiv a timbrului de mediu, au apărut astăzi în Monitorul Oficial și deja se aplică. Potrivit acestora, odată depuse cererile, organele fiscale le vor rezolva în maximum 45 de zile, dar le vor putea respinge pentru lipsa unor documente sau pentru neprecizarea conturilor bancare. Banii se vor restitui, din 2018, în conturile contribuabililor, iar pentru cei cu datorii la bugetul de stat banii vor fi folosiți la compensarea acestor datorii.
 
Posibilitatea de a cere înapoi banii achitați statului pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017.
 
Cererile pentru restituirea acestor taxe se pot depune deja, așa cum ne-a confirmat în urmă cu ceva timp chiar Ministerul Mediului, numai că lipsea procedura de restituire a fostelor taxe. Astfel, astăzi a apărut în Monitorul Oficial Ordinul comun al Ministerului Mediului și Ministerului Finanțelor Publice nr. 1.488/3.198/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017. Documentul deja se aplică de azi, de la momentul publicării sale.
 
Normele publicate tratează modul de restituire a fostelor taxe pentru toate situațiile în care se află cei care le-au plătit. Cei care n-au obținut încă dreptul la restituire, care nu au hotărâri judecătorești în acest sens ș.a.m.d. trebuie să facă cererea la organul fiscal competent (se poate depune personal sau prin poștă). La cerere trebuie anexate următoarele documente:
 
-dacă există, documentul ce dovedește plata taxei, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont (în original/copie);
-copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare.

Notă: Nu e necesar documentul care face dovada plății taxei/taxelor respective, pentru că organul fiscal are posibilitatea să verifice în sistemele proprii dacă banii au fost plătiți sau nu de proprietar.
 
Odată depusă cererea, organele fiscale vor verifica dacă sumele pe care le pretinde solicitantul înapoi au fost resituite deja ori s-au compensat cu alte sume datorate de contribuabil. Practic, cei care au datorii la Fisc la momentul restituirii nu vor mai primi toată suma cerută înapoi, pentru că ea va fi folosită la acoperirea acelor datorii, în funcție de mărimea lor.
 
Termenul în care cererea de restituire va fi rezolvată de organele fiscale va fi de 45 de zile de la data înregistrării cererii de restituire, dar va putea fi și prelungit, spre exemplu, dacă sunt necesare mai multe documente de la solicitant.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...