Remedii naturiste pentru tulburari intestinale

Exista un mare numar de tulburari intestinale, provocate de o alimentatie gresita, lipsita de vitamine si cu exces de grasimi, sau o flora intestinala grav afectata de administrarea excesiva de antibiotice. Fermentatiile intestinale, manifestate prin crampe, dureri, gaze in exces, diaree, etc. sunt unul dintre primele semne ca intestinele noastre au probleme de sanatate. Iata cateva remedii naturiste pentru tulburari intestinale:


1. Remedii cu plante

a. Afin (Vaccinum myrtylis) - 2 lingurite de frunze maruntite si uscate se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Este foarte indicat in cazul diareei, care de multe ori insoteste aceasta boala. Se pot folosi si fructele afinului, sub forma de compot, dulceata, sau proaspete.

b. Anghinare (Cynara scolymus) - se pune 1 lingura de frunze uscate si maruntite la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani e zi. Ajuta la disparitia diareei si calmarea durerilor. Se poate folosi perioade lungi de timp.

c. Busuioc (Ocimum basilicum) - 1-2 lingurite de planta maruntita se oparesc cu 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 2-3 cani pe zi. Este cel mai bun remediu in afectiunile gastro-intestinale. Inlatura balonarile, colitele de fermentatie, durerile de burta si inlatura foarte eficient senzatia de greata. Se poate folosi si de catre adulti si de catre copii.Se consuma fara zahar. Se pot face si clisme cu acest ceai.

d. Coada soricelului (Achillea milefolium) - 2 lingurite de flori se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Este bine sa se bea neindulcit, inainte de mese. Are un efect puternic antiseptic gratie azulenelor.

e. Amestec de plante - 2 linguri de flori de musetel, 2 linguri de flori de coada-soricelului, 2 lingurite de menta, 1 lingurita de salvie, 1 lingurita de fructe de coriandru. Se pun toate laolalta si se maruntesc. Din acest amestec se va pune o lingura la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 1-2 cani pe zi neindulcite. Se pot bea 3-4 cani din plantele de mai sus, singure sau in diferite amestecuri, neidulcite.

f. Obligeana (Acorus calamus) - 1 lingurita de rizomi maruntiti se pune in 250 ml apa rece si se lasa peste noapte la macerat. Dimineata se strecoara lichidul si se ia cate o lingura inainte de masa cu 30 de minute si alta cu 30 de minute dupa masa. Procedeul se repeta la fiecare din cele trei mese principale. Reglementeaza digestia si vindeca afectiunea. Se face o cura de trei saptamani, apoi se face o pauza de doua saptamani. Daca este nevoie, tratamentul se reia.
 

2. Remedii cu graminee

a. Grau (Triticum aestivum) - se foloseste grau fiert. Se consuma atat semintele fierte, cat si apa in care au fiert. Se administreaza in functie de toleranta individuala.

b. In (Linum usitatissimum) - seminte - o lingura de seminte de in se macina cu rasnita de cafea. Se amesteca imediat cu putina apa calda si se inghite. Este bine sa nu se lase la aer, pentru ca se oxideaza foarte repede. Tratamentul se face de doua ori pe zi, o perioada de 10 zile. Ajuta la reglarea scaunelor.

c. Orez (Oryza sativa) - se fierb boabele si se consuma impreuna cu apa in care au fiert. Ajuta foarte mult in cazurile de diaree. Se consuma in functie de rezultat si de toleranta individuala.

 

3. Remedii cu alimente

a. Grau fiert - se fierb 500g boabe de grau, vreme de 2 ore, in 2 litri de apa, pana ce boabele se inmoaie, apoi se pun la frigider. Se consuma cate 100 g pe zi. Se rezolva, astfel, si problemele legate de constipatie.

b. Zerul de lapte - poate fi folosit pentru instalarea confortului intestinal, insa nu trebuie uitat faptul ca laptele poate produce mucozitati in intestin. Zerul de lapte se poate obtine prin introducerea in lapte proaspat muls a sucului de la o lamaie. Se lasa timp de 24 de ore, apoi se strecoara.

c. Tarate de grau - se vor lua zilnic, in orice cantitate. Se macina fin, apoi se inghit cu putina apa sau ceai.

d. Coji de pepene verde - 100 g coji de pepene se taie marunt, apoi se toarna peste ele 500 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute, apoi se strecoara.Vindeca spectaculor inflamatiile acute sau cronice ale intestinului.


4. Remedii cu produse apicole

a. Tinctura de propolis (in concentratie de 30%) - se iau cate 2 picaturi la fiecare 5 kg corp, de trei ori pe zi. Picaturile se vor pune pe un miez de paine, care se mesteca bine si apoi se inghite. Se iau inainte de mese. Tratamentul se face zilnic, pana la vindecarea completa. Trebuie insa sa se depisteze, inainte de a incepe acest tratament, daca nu sunteti alergic la produs.

b. Polenul de albine - 2 lingurite de polen se maruntesc bine in gura, inainte de a se inghiti.Se iau in cursul zilei, impartite in trei reprize, cu 30 minute inainte de mesele principale.Se administreaza o perioada de 30 de zile, apoi se face o pauza de 15 zile.


5. Tratamente externe

a. In dureri abdominale puternice, se vor pune pe burta frunze de varza putin strivite si cu nervurile taiate. Se pot incalzi in putin ulei.

b. Compresele calde cu ceai de coada-soricelului calmeaza, si ele, durerile.

c. Se pot face bai calde cu paie de ovaz sau flori de fan, zilnic.


sanatate.bzi.ro
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gigi Becali i-a găsit poreclă lui Valeriu Iftime: „Așa îi zicem”

astăzi, 14:04

Gigi Becali a dezvăluit că el și cei din conducerea staff-ului îl poreclesc pe Valeriu Iftime drept „Șampania”, fără să ofere mai multe detalii în acest sens. „...

Șofer amendat cu 2.000 de lei și lăsat fără marfă, vezi motivul!

astăzi, 13:30

În cadrul activităților specifice, pe drumul public din orașul Bucecea a fost oprită pentru control o autoutilitară care transporta 4,5 metri cubi de material lemnos fără a deține docume...

Un oraș din România ar putea interzice fumatul în anumite locuri în aer liber. „Trebuie respectat dreptul la sănătate”

astăzi, 12:15

Edilul unui oraș din România a transmis recent că susține interzicerea fumatului în anumite locuri în aer liber, o măsură implementată deja în alte orașe europene. &b...