Reguli noi propuse de autorități, la vânzări și închirieri de locuințe

Reguli noi propuse de autorități, la vânzări și închirieri de locuințe

Numărul caselor asigurate obligatoriu împotriva dezastrelor naturale este extrem de mic, iar autoritățile vor să schimbe acest lucru. Pentru asta, Autoritatea de Supraveghere Financiară propune ca o astfel de poliță să fie obligatorie la vânzarea sau închirierea unei locuințe. Măsura este inclusă în Strategia autorității pentru perioada următoare, dar nu a fost luată încă o decizie.

Potrivit Digi24, în prezent, doar din una din 5 locuințe este asigurată obligatoriu împotriva dezastrelor naturale. Din peste 9 milioane de locuințe, doar circa 1,7 milioane sunt asigurate împotriva inundațiilor, alunecărilor de teren sau cutremurelor. Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să crească numărul caselor asigurate. Așa că propune ca o astfel de poliță să fie obligatorie la vânzarea sau închirierea unei locuințe, 

Nicoleta Radu, director general PAID: „Posibilitatea de condiționare a serviciilor ar putea să conducă la creșterea gradului de cuprindere în asigurare. Sunt zone întregi unde dealurile o iau la vale, sunt expuse alunecărilor de teren. E surprinzător că acolo gradul de asigurare e mic. Ne așteptăm că după o situație tragică oamenii sa învețe, să înțeleagă că o asigurare este foarte utilă, e ca un colac de salvare pe care ar putea să îl aibă”.

Andreea Comșa, expert imobiliar: „La vânzare ar fi mai ușor, pentru că notarii vor cere. La apartamentele vândute, noi pentru că ne ocupam de locuințe noi, evident că proprietarii și dezvoltatorii respectă regulile. La închirieri nu se respecta aceste reguli. Cred că dacă va deveni o condiție pentru închiriere și vor apărea penalizări, atunci cred că lucrurile vor intra în normal”.

Propunerea se regăsește în strategia ASF pe următorii doi ani. O decizie nu s-a luat deocamdată. Numărul redus de polițe este explicat și prin faptul că primăriile nu îi sancționează pe cei care nu au o astfel de asigurare. Lipsa poliței ar trebui sancționată, potrivit legii cu amenzi cuprinse între 100 și 500 lei.

Deși prețul unei asigurări pe un an este cuprins între 10 și 20 de euro, în funcție materialul din care este construită casa, oamenii spun că acesta este totuși descurajant, mai ales pentru cei cu venituri mici.Municipiul Brașov este fruntaș în ceea ce privește încheierea polițelor. Aici, aproape jumătate dintre locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. La polul opus, în județele Gorj și Mehedinți, doar una din 10 locuințe este asigurată.

 

Sursa: Digi24.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
818

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
256

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
224

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...