Reguli de eticheta pentru concertele de muzica clasica

Regulile din concertele de muzica clasica par sa creeze de multe ori confuzie. Insa, Aurelia Marinescu, autoarea cartii "Codul bunelor maniere astazi", ne aduce la cunostinta cateva dintre aceste "ritualuri" si cum trebuie sa fie acestea respectate.

Totodata, regulile de eticheta la concerte ajuta atat audienta sa aiba parte de o experienta muzicala minunata, cat si muzicienii, sa se dedice complet spectacolului.


Ce nu trebuie sa faca oamenii, in prezent, atunci cand se duc la un concert de muzica clasica?

Aurelia Marinescu: Dintotdeauna, oamenii au avut tendinta de a se opune legilor impuse de politete deoarece la prima vedere ele par restrictive si de prisos. Sunt parca inventate sa ingradeasca libertatea individului.

Dar, dupa o experienta de viata, fiecare om este nevoit sa accepte ca bunele maniere nu sunt deloc inutile. Dimpotriva, ele contribuie la formarea noastra ca "oameni", la bucuria de a trai printre semeni civilizati.

Bunele maniere au radacini intr-un sentiment uman profund, care tinde spre o armonie intre comportare si etica, intre frumusetea caracterului uman si moralitatea sa.

In primul rand, nu se aplauda intre momentele dintr-o simfonie si nu se ridica in picioare dupa prima parte a concertului. Daca se intampla sa se intarzie putin, nu trebuie sa se faca zgomot. In general, concertele se inregistreaza, mai ales cele de la Festivalul Enescu.

De tinut minte este faptul ca, la aceste ocazii nu ar cam trebui sa se intarzie. Nu se vorbeste si nici nu se sopteste in timpul concertului, pentru ca sala de spectacol are o acustica excelenta.

O soapta se poate auzi peste doua sau trei randuri departare. Din nou, nu se intra cu telefoanele mobile deschise si nu trebuie sa se intre cu caciulile pe cap sau imbracati cu hainele de exterior in sala de concert.

Niciodata nu este prea tarziu sa inveti ceva bun de la altii, insa cu cat vom invata mai devreme ce se cuvine si ce nu, ce se cade si ce nu, ce se face si ce nu, cu atat viata noastra va fi mai ferita de surpize dezagreabile.


Care este semnalul corect pentru momentul in care publicul ar trebui sa aplaude?

A.M: Cele mai multe lucrari clasice sunt impartite in patru momente sau parti. Oarecum, seamana cu capitolele dintr-o carte. Intre aceste parti exista scurte pauze, momente in care orchestra si dirijorul trec la fragmentul urmator.

Important de tinut minte este faptul ca nu in aceste pauze se aplauda, ci atunci cand intreg concertul este gata si intervine o liniste desavarsita in sala. Fix acesta este momentul in care publicul trebuie sa aplaude.

La sfarsit, dirijorul se inclina si paraseste scena. In cazul in care aplauzele nu contenesc, dirijorul se reintoarce pe scena si se bucura de ele. Acesta poate sa ceara orchestrei sa primeasca impreuna cu el aplauzele in picioare.

Bineinteles, exista si o arta a aplaudatului. Trebuie sa se tina cont de anumite aspecte. De exemplu, palmele se tin ridicate usor spre stanga, iar bataile lor trebuie sa fie scurte si vioaie. Niciodata nu se aplauda tinand mainile ridicate in dreptul fetei.
Nu numai de apaludat, ci si de alte aspecte, precum postura corpului si asezatul pe scaun trebuie sa se tina cont. Este indicat sa ne supraveghem tinuta in permanenta cand mergem – sa nu ne aplecam umerii inainte, sa nu miscam exagerat bratele si coatele.

Sa facem pasi normali, nici prea mari, nici prea mici. Sa ne retragem stomacul in interior si sa tinem sira spinanrii dreapta. Cand ne asezam trebuie sa o facem cu grija.

Sa te asezi pe un scaun, pe o canapea sau pe un fotoliu inseamna sa faci un gest plin de gratie. Nu trebuie sa te trantesti dizgratios sau sa te tolanesti de parca nu mai vrei sa pleci niciodata.

Lista greselilor pe care le poate comite un om asezandu-se este destul de lunga, insa vom aminti cateva: genunchii tinuti cu mainile, bataia nervoasa a degetelor pe suprafata mesei din apropiere, genunchii indepartati – pozitie dezagreabila mai ales la doamne.

In schimb, o doamna poate sa-si incruciseze partea de jos a picioarelor, avand grija sa-si acopere, discret, genunchii cu fusta.


Cum ar trebui sa se imbrace oamenii cand vin la un concert care are loc dupa-amiaza?

A.M: Trebuie sa se imbrace festiv, pentru ca venirea la un spectacol de muzica clasica este un moment festiv. Dar nu trebuie sa poarte rochii lungi de seara si blana.

Din contra, se poarta o tinuta de cocktail, un taior, o floare pe rever sau o bijuterie fina. Trebuie sa fie pur si simplu o tinuta curata, corecta si usor frumos-mirositoare.

Pe langa acestea, parul trebuie obligatoriu sa fie curat, adica proaspat spalat si proaspat coafat. Nu trebuie sa ne chinuim atat de mult sa asortam pantofii cu postetele, nu este chiat atat de necesar.

Nimic nu este mai placut decat sentimentul ca aspectul nostru atrage si retine privirea celoralti. Intrebata care este secretul frumusetii ei, o mare actrita a raspuns scurt: multa apa, mult sapun si nimic altceva.

Cremele, lotiunile, deodorantele, coloniile au devenit indispensabile toaletei zilnice, dar ele nu pot inlocui in nici un caz baia si dusul.

Lipsa de respect fata de ceilalti atinge insa apogeul atunci cand neglijenta vestimentara si murdaria se ascund sub parfumuri tari. Apa de toaleta trebuie folosita doar dupa ce pielea este spalata cu grija

Ingrijirea cosmetica este la fel de importanta. Doamnele isi vor corecta micile defecte printr-un machiaj discret, evitand culorile stridente si proasta lor imbinare.

Este necesar ca machiajul sa tina seama de imprejurarile si de anturajul in care ne gasim. Frumusetea naturala trebuie ajutata, nu brutalizata. Daca aveti cumva complexe, amintiti-va ca nu exista femei urate, exista doar femei neglijente!

Femeile ar trebui sa poarte manusi lungi la toaletele de seara. Acest lucru se intampla doar daca evenimentul are loc seara. Insa, exista o exceptie dictata de bun-simt si in acest caz. Daca manusile sunt asortate la rochie, se pot pastra.

Dar nu se tin pe mana in restaurant, in salile de concert, la teatru sau la expozitii. Intr-o biserica prostestanta, manusile se pot tine pe mana, dar intr-o biserica ortodoxa sau intr-una catolica, unde se face semnul crucii la intrare, dupa ce ti-ai inmuiat degetele in apa sfintita, este firesc sa le scoti.

In domeniul vestimentar al domnilor lucruile stau altfel. La o receptie, vara, un barbat nu-si scoate haina fara sa fie invitat sa o faca, iar daca poarta bretele n-o face niciodata.

Eleganta depinde mult de detalii si de accesorii. Un guler de camasa curat si bine calcat si o cravata asortata ridica valoarea unui costum, fie si modest. Sunt multi barbati carora nu le surade ideea de a purta o cravata.

Totusi, exista ocazii in care ea este indispensabila. Sa avem pentru orice eventualitate in sifonier macar o cravata frumoasa, noua, moderna si asortata la costum.

Cat despre machiaj, o femeie cu gust nu poarta culori prea tipatoare si tine cont de anumite legi estetice elementare. Daca ai tenul palid, galbenul si verdele te vor face livada, daca ai ochi albastri, nu porti verde.


psychologies.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de poliÈ›iÈ™ti, jandarmi, pompieri È™i poliÈ›iÈ™ti de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secÈ›iile de votare È™i au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România îÈ™i alege cel de-al cincilea preÈ™edinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) È™i Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel VlăduÈ› I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârÈ™irea infracÈ›iunii de deÈ›inere de droguri de mare risc, pentru consum propr...