Reguli de depozitarea mărfurilor – Cerințe de păstrarea bunurilor

Reguli de depozitarea mărfurilor – Cerințe de păstrarea bunurilor

Magazinele au nevoie de depozite pentru a stoca toate mărfurile înainte de a fi livrate clienților. Prin depozitare apare o întrerupere a fluxului de materiale, iar acest lucru este normal, astfel se creează stocurile. Unele mărfuri se livrează mai repede, în doar câteva ore, altele mai greu, în câteva zile. Deci stocarea mărfurilor este necesară, motivele sunt multe și diferite, toate sunt importante. 

Cei care dețin astfel de depozite au în vedere o serie de aspecte: ce cantitate de marfă trebuie stocată, ce produse sunt depozitate, dacă sunt produse solide sau nu, dacă mărfurile rezistă sau nu la intemperii, la schimbările de temperatură sau de umiditate și altele. Toate acestea contează în stabilirea spațiului adecvat pentru stocarea mărfurilor.

Stocarea trebuie să fie bine organizată pentru ca toate mărfurile să fie găsite rapid atunci când este necesar. Etichetarea mărfurilor ajută în stocarea clară a mărfurilor. Mărfurile sunt stocate în depozite, în spații individuale de depozitare, pe rafturi rezistente, sunt ambalate în cutii de carton.

Pentru mărfuri sunt recomandate sistemele de rafturi metalice care se aleg în funcție de cerințele de depozitare. Sunt diferite modele de rafturi, unele foarte mari care rezistă la greutăți semnificative și care sunt pentru paleți, iar altele robuste dar pentru mărfuri de dimensiuni mai mici.



 

De-a lungul anilor producătorii de rafturi au oferit soluții excelente, produse de înaltă calitate. Există un portofoliu larg de rafturi, pentru depozitarea paleților, a țevilor, a containerelor, a cutiilor, a mărfurilor fel de fel. Sunt persoane care pot merge la fața locului pentru a vedea depozitul și a găsi o soluție bună – alegerea celui mai eficient sistem de rafturi. Astfel de persoane pot recomanda nu doar tipurile de rafturi, ele pot da sfaturi utile în alegerea celor mai bune software de stocare a mărfurilor, sau a celor mai bune dispozitive de manipulare, de ridicarea-coborârea acestora în mijloacele de transport sau pe sistemele de rafturi de depozitare. Cu siguranță totul se face în scopul respectării cerințelor de calitate.

În orice depozit de mărfuri trebuie respectate cerințele de curățenie, de igienă în toate zonele de lucru, pe traseele de transport, în toate spațiile de depozitare. Cele mai mari cerințe sunt în cazul depozitelor de mărfuri care țin de domeniul medicamentelor și al alimentelor.

Desigur aceste cerințe de curățenie au și un scop clar, acela de a preveni accidentările și apariția unor boli. Un aspect important este și întreținerea echipamentelor de lucru, a tuturor mijloacelor de transport, astfel ele vor funcționa adecvat o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, curățenia trebuie realizată pentru a păstra mărfurile în stare bună, ele nu pot fi vândute clienților dacă sunt murdare sau cu ambalajul deteriorat, pentru că aceștia vor fi cu siguranță dezamăgiți.

Clienții care aleg un sistem de rafturi trebuie să fie atenți la detalii, să vadă dacă acesta este proiectat astfel încât să fie flexibil, să reziste la anumite greutăți, să se preteze la noile condiții de mediu. Pentru ca depozitul să funcționeze în siguranță și rafturile trebuie să respecte anumite cerințe de calitate și protecție. Durabilitatea materialului din care este realizat un sistem de rafturi trebuie să fie mare, astfel acesta va putea fi folosit o perioadă îndelungată de timp.

Producătorul de rafturi are ca scop să ofere produse de calitate  - atât în ceea ce privește sistemele de rafturi cât și accesoriile fabricate – pentru a satisface cerințele mari ale clienților exigenți. De asemenea gama de produse este destul de variată, realizată în funcție de cerințele tehnice, cerințele de producție, de ceea ce caută clienții.



Rafturile sunt realizate astfel încât să respecte anumite standarde industriale, de calitate și funcționalitate. Toți producătorii ar trebui să respecte anumite standarde, iar produsele lor să fie testate. În acest fel, clienții vor putea achiziționa produse de înaltă calitate și vor alege cea mai bună soluție pentru activitatea lor.

Foarte multe firme și companii au depozite care necesită diferite sisteme de rafturi. Construirea unui depozit bine organizat se face cu ajutorul unor experți și a unor produse de calitate înaltă. De aceea sunt recomandate sistemele de rafturi complexe, robuste, care pot susține în siguranță mărfurile sau paleții de mărfuri care se stochează.

În cazul paleților este nevoie de dispozitive de încărcare-descărcare, de unități de stocare corespunzătoare. Sistemele de rafturi trebuie să fie compacte, cu grad înalt de utilizare, ușor de folosit, potrivite pentru mărfurile mari, cu dimensiuni asemănătoare și în cantități mari. Ele trebuie să permită utilizarea optimă a spațiului în depozitul respectiv, să faciliteze accesul la toate mărfurile, iar utilizarea lor să se realizeze într-un mod ușor, cât mai eficient.

Există și sisteme de rafturi mai complexe care sunt utilizate în multe depozite, și care sunt super-eficiente. Acestea au dimensiuni mari, cam de 8 m, unele pot fi extinse și la înălțimi mult mai mari de 12 m. Acestea sunt destinate paleților de mărfuri.