Regulă nouă de la UE. După băuturi, acum e lovită mâncarea!

Consumatorii trebuie obligatoriu informați la punctul de vânzare despre această posibilitate, prin panouri și pancarte vizibile.

În curând, românii vor veni cu farfuria de acasă pentru a mânca în oraș. Comisia Europeană a cerut statelor membre ca, până la 12 februarie 2027, agenții economici HORECA care vând alimente gata preparate și băuturi pentru servire la pachet în ambalaje de plastic să le dea posibilitatea clienților să vină cu propriul recipient.

Motivul acestei schimbări este dorința Comisiei Europeană de a reduce consumul de ambalaje pe cap de locuitor, conform economica.net.

Mâncarea "la pachet", în propriul recipient

Cu alte cuvinte, cine vrea să-și cumpere mâncare "la pachet", vândută în caserole și pahare de agenții economici din Horeca, va putea veni de acasă cu propriile farfurii, castroane sau pahare.

Această măsură va trebui implementată până la 12 februarie 2027.

Consumatorii trebuie obligatoriu informați la punctul de vânzare despre această posibilitate, prin panouri și pancarte vizibile. Un alt aspect important este acela că agenții economici nu trebuie să scumpească produsele din acest motiv.

Ambalaje reutilizabile din 2028

Și asta nu e tot. Până la 12 februarie 2028, restaurantele, barurile și unitățile de cazare trebuie să folosească ambalaje reutilizabile în cazul în care vând produse alimentare gata preparate sau băuturi.

Agenții economice vor fi obligați să informeze consumatorii că pot primi ambalaje reutilizabile prin anunțuri vizibile.

Iar din 2030, HORECA va trebui să ofere spre vânzare 10% din produse într-de ambalaj reutilizabil.

Comisia Europeană precizează că fiecare stat membru în parte își poate stabili propriul target.

Capacele legate de PET-uri

Vara trecută, sticlele de plastic din Europa au suferit modificări notabile. O reglementare a Uniunii Europene a obligat producătorii care vând băuturi în recipiente de plastic să lege capacul de recipient.

În locul capacelor care se desfăceau complet, au apărut benzi suplimentare de plastic care le păstrează fixate de sticlă.

Primele companii care au adoptat această schimbare s-a numărat Coca-Cola, care inițial s-a opus vehement acestei decizii. Coca Cola a susținut că această schimbare va duce la creșterea utilizării de plastic și va însemna costuri suplimentare pentru producători.

Conform Comisiei Europene, capacele din plastic sunt printre cele mai frecvente produse de unică folosință aruncate pe plajele europene și multe dintre acestea ajung în mări și oceane.

Specialiștii spun că producția și arderea plasticului au emis în atmosferă peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră în 2019.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean încarcerat în Penitenciarul Botoșani după ce a agresat un agent de pază într-un magazin!

Tuesday, 28 January 2025

Conform anchetatorilor, în data de 18 ianuarie 2025, în jurul orei 20:00, un bărbat din Berchișești cu antecedente penale, a furat o sticlă de băutură alcoolică (tequila), în ...

Angajaţii din Poliţia Penitenciară continuă refuzul muncii suplimentare şi ies joi din nou în stradă!

Tuesday, 28 January 2025

Potrivit acestuia, angajaţii din penitenciare sunt în plin refuz de muncă suplimentară şi nu vor renunţa până când nu vor primi măcar veniturile din luna noiembrie a anului tr...

Valeriu Iftime este convins că a găsit un om capabil să ”spele reputația Spitalului Mavromati”! (Video)

Tuesday, 28 January 2025

”Sunt convins că va reuși să pună o cărămidă solidă la reconstruirea încrederii pacienților în sistemul medical”, a spus Valeriu Iftime, președintele Consiliului Jude...