Regulă nouă de la UE. După băuturi, acum e lovită mâncarea!

Consumatorii trebuie obligatoriu informați la punctul de vânzare despre această posibilitate, prin panouri și pancarte vizibile.

În curând, românii vor veni cu farfuria de acasă pentru a mânca în oraș. Comisia Europeană a cerut statelor membre ca, până la 12 februarie 2027, agenții economici HORECA care vând alimente gata preparate și băuturi pentru servire la pachet în ambalaje de plastic să le dea posibilitatea clienților să vină cu propriul recipient.

Motivul acestei schimbări este dorința Comisiei Europeană de a reduce consumul de ambalaje pe cap de locuitor, conform economica.net.

 

Mâncarea "la pachet", în propriul recipient

Cu alte cuvinte, cine vrea să-și cumpere mâncare "la pachet", vândută în caserole și pahare de agenții economici din Horeca, va putea veni de acasă cu propriile farfurii, castroane sau pahare.

Această măsură va trebui implementată până la 12 februarie 2027.

Consumatorii trebuie obligatoriu informați la punctul de vânzare despre această posibilitate, prin panouri și pancarte vizibile. Un alt aspect important este acela că agenții economici nu trebuie să scumpească produsele din acest motiv.

Ambalaje reutilizabile din 2028

Și asta nu e tot. Până la 12 februarie 2028, restaurantele, barurile și unitățile de cazare trebuie să folosească ambalaje reutilizabile în cazul în care vând produse alimentare gata preparate sau băuturi.

Agenții economice vor fi obligați să informeze consumatorii că pot primi ambalaje reutilizabile prin anunțuri vizibile.

Iar din 2030, HORECA va trebui să ofere spre vânzare 10% din produse într-de ambalaj reutilizabil.

Comisia Europeană precizează că fiecare stat membru în parte își poate stabili propriul target.

Capacele legate de PET-uri

Vara trecută, sticlele de plastic din Europa au suferit modificări notabile. O reglementare a Uniunii Europene a obligat producătorii care vând băuturi în recipiente de plastic să lege capacul de recipient.

În locul capacelor care se desfăceau complet, au apărut benzi suplimentare de plastic care le păstrează fixate de sticlă.

Primele companii care au adoptat această schimbare s-a numărat Coca-Cola, care inițial s-a opus vehement acestei decizii. Coca Cola a susținut că această schimbare va duce la creșterea utilizării de plastic și va însemna costuri suplimentare pentru producători.

Conform Comisiei Europene, capacele din plastic sunt printre cele mai frecvente produse de unică folosință aruncate pe plajele europene și multe dintre acestea ajung în mări și oceane.

Specialiștii spun că producția și arderea plasticului au emis în atmosferă peste 850 de milioane de tone de gaze cu efect de seră în 2019.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția Botoșani în alertă: Femeie dispărută de acasă chiar înainte de ziua de naștere! Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Maria!

astăzi, 16:24

Născută în Vatra Dornei, este domiciliată în Orășeni-Deal. În cursul zilei de 2 iulie 2025, în jurul orei 10:00, Maria a părăsit domiciliul din satul Orășeni-Deal, com...

Tabere în parohiile din Botoșani pentru sute de copii!

astăzi, 16:12

În cadrul proiectului „Tabăra din pridvorul satului”, al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care își propune organizarea a 120 de tabere în comunități rurale și urb...

15.000 de profesori în pericol: „Când educația e sacrificată din nou pentru jafurile guvernării!”

astăzi, 15:00

În mijlocul concursului național de titularizare, după ce mii de profesori au susținut inspecții la clasă și se pregătesc acum pentru examenul scris, Guvernul lovește exact în fund...