Regionalizarea tulbura din nou apele politicii! UNDE ne situam?

Regionalizarea tulbura din nou apele politicii! UNDE ne situam?
Sucevenii ne trag spre ei, Iasul vrea capitala! Unde se vor afla Botosanii si ce capitala va avea regiunea, sunt intrebari ale caror raspunsuri le vom afla dupa ce apele politice se vor limpezi.

Suceveanul Vasile Ilie, vicepreședintele Organizaţiei Judeţene a PDL, susţine, conform Monitorul de Suceava, înfiinţarea unei regiuni care să aibă capitala la Suceava şi a atras atenţia asupra pericolului pe care, in opinia sa, proiectul USL de regionalizare a României îl are asupra județului Suceava și a cetățenilor acestuia. Liderul democrat-liberal a arătat că în proiectul USL, județul Suceava ar urma să fie înglobat într-o "macroregiune" alături de alte cinci județe din Moldova, capitala nou-înființatei regiuni urmând a fi la Iași.

Vasile Ilie este de părere că o astfel de măsură ar dezavantaja mult nu numai județul Suceava, ci și județele Botoșani și Neamț. De aceea, el consideră mult mai potrivit ca reorganizarea teritorial administrativă a României să se facă în baza unui proiect PDL, conform căruia să fie înființate 12 noi regiuni, în loc de opt, cum propune USL. Practic, proiectul PDL propune împărțirea în două a actualei Regiuni de Dezvoltare Nord - Est, trei județe urmând a fi incluse într-o regiune care să aibă capitala la Iași, iar alte trei să fie incluse într-o regiune cu capitala la Suceava. Vasile Ilie a spus că de felul în care va fi realizată împărțirea teritorial - administrativă a României depinde accesibilitatea fondurilor europene cel puțin pe perioada 2014 - 2020. "Concentrarea tuturor instituțiilor statului la Iași ar fi în detrimentul cetățenilor din județul Suceava și nu numai. Tocmai de aceea am convingerea că este mai bine să se aplice proiectul PDL, care prevede să fie înființată o regiune și la nivelul județelor Suceava, Botoșani și Neamț având reședința la Suceava. Odată stabilit acest lucru va fi în beneficiul cetățenilor atât din județul Suceava, cât și din celelalte județe", a declarat Vasile Ilie, într-o conferință de presă susținută la sediul din Suceava al Alianței România Dreaptă (ARD), citat de monitorulsv.ro.
 
Potrivit lui Vasile Ilie, este recomandabil ca o regiune să aibă o populație de minimum un milion, poate un milion și jumătate de locuitori, dar nu mai mult de trei milioane. Proiectul USL este deficitar în acest sens, a declarat Ilie, pentru că regiunea pe care USL vrea să o facă alipind șase județe din Moldova, cu capitala la Iași, ar avea peste trei milioane de locuitori.

Supunem dezbaterii cititorilor Stiri Botosani acest subiect. Opiniile dumneavoastra, postate pe forum sau trimise pe adresa redactiei stiri@botosani.ro, vor fi aduse la cunostinta opiniei publice si a autoritatilor judetene.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
316

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
454

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
582

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...