Recuperarea de catre ANAF a comisioanelor neplatite de angajatori la ITM, adoptata de Senat

Senatorii au adoptat, luni, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 17/2011 care prevede ca recuperarea creantelor fiscale datorate de angajatori la Inspectoratele Teritoriale de Munca sa fie transferata in sarcina Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2011 privind administrarea creantelor bugetare reprezentand comisionul datorat pana la data de 31 decembrie 2010, de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sistemului asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca a fost adoptat, luni, de Senat cu 62 de voturi “pentru, 32 “impotriva si o abtinere.

Avand in vedere faptul ca, in prezent, bugetul de stat are de recuperat debite restante de la angajatorii care datoreaza sume cu titlu de comision, in baza Legii nr. 130/1999, precum si faptul ca, incepand cu data de 1 februarie 2011, a fost abrogata Legea nr.130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, republicata, ne aflam in situatia in care nu exista nici un organ de specialitate al statului care sa aiba competente in recuperarea acestor debite.

Astfel, prin OUG nr. 17/2011 se stabileste cadrul institutional necesar recuperarii, la bugetul de stat, a acestor debite restante, respectiv prin desemnarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ca autoritate competenta abilitata sa preia de la Inspectia Muncii aceste atributii de recuperare a debitelor prin executare silita.

Actul normativ vizeaza, in principal:

• transferul de la Inspectia Muncii catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala a debitelor referitoare la comisionul datorat de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca (pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca, respectiv pentru certificarea legalitatii inregistrarilor efectuate in baza prevederilor Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca), precum si a activitatii de recuperare a creantelor fiscale reprezentand comisionul datorat de angajatori pana la data de 31 decembrie 2010 si neachitat pana la termenul scadent;
• incheierea intre aceste doua institutii a unui protocol de predare – preluare a debitelor si a activitatii de recuperare a acestora, care sa fie aprobat prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.
Astfel, singurul instrument de evidenta a salariatilor care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca ramane Registrul general de evidenta a salariatilor, reglementat prin Hotararea Guvernului nr. 161/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Executarea silita a creantelor bugetare reprezentand comisionul datorat pana la data de 31 decembrie 2010 de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca pentru pastrarea si completarea carnetelor de munca se efectueaza de catre organele fiscale competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in temeiul inscrisurilor in care sunt individualizate creantele si care reprezinta titluri executorii.

Responsabilitatea pentru prescrierea pana la 31 decembrie 2010 a dreptului de a cere executarea silita pentru sumele reprezentand comisionul datorat de angajatori inspectoratelor teritoriale de munca, inclusiv dobanzile si penalitatile de intarziere datorate, potrivit legii, apartine inspectoratelor teritoriale de munca.

Pentru litigiile avand ca obiect contestatiile la executare silita, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si unitatile sale subordonate se subroga in toate drepturile si obligatiil  procesuale ale Inspectiei Muncii si inspectoratelor teritoriale de munca, dupa caz, si dobandesc calitatea procesuala a acestora, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata.

In cazul debitorilor aflati in procedura insolventei, inscrierea la masa credala pentru creantele prevazute se efectueaza de catre inspectoratele teritoriale de munca.

Declaratiile fiscale privind stabilirea comisionului datorat pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2010 se depun in continuare la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul angajatorul care datoreaza comisionul.


Senatul este prima camera sesizata, proiectul urmand a fi trimis Camerei Deputatilor, forul decizional, pentru dezbatere.
 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cosmin Andrei: „Am atins pragul de 10.000 de botoșăneni care au răspuns la consultarea publică privind evacuarea chiriașilor agresivi din Centrul Vechi!”

astăzi, 18:40

„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au răspuns consultării privind evacuarea chiriașilor scandalagii din Centrul Istoric. În urma susținerii pe care am primit-o de la dumneavoa...

Incendiu într-un apartament din Botoșani, proprietarul a fost transportat la spital!

astăzi, 18:15

Mai multe materiale combustibile dintr-o încăpere s -au aprins de la un reșou electric în funcțiune. Vecinii au observat fumul dens și au sunat după ajutor. La fața locului s-au d...

Amenzi uriașe și marfă confiscată de polițiști în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 17:40

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost depistați doi conducători auto care aveau asupra lor peste 100 de pachete de țigarete de proveniență Republica Moldova, pentru care n...