Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani le recomandă conducătorilor auto ca în condițiile unui carosabil umed sau acoperit cu zăpadă, să ruleze cu viteză redusă, adaptată condițiilor de drum, să-și sporească atenția și să adopte o manieră calmă la volan, fără să bruscheze comenzile vehiculului. Fiecare manevră în trafic trebuie să fie efectuată numai după o asigurare temeinică.
Nu în ultimul rând, rugăm conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiții de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanțe mari, dată fiind experiența redusă și riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.
De asemenea, le reamintim că, dacă au mai puțin de un an de practică, viteza maximă admisă în afara localității este cu 20 km/h mai mică decât viteza legală admisă.
„IN SIGURANŢĂ LA VOLAN – STOP ACCIDENTELOR RUTIERE” - Programul ajuns la a 4-a serie de persoane susţinute pentru reintegrare socială
În ultimele 4 săptămâni, Serviciul de Probaţiune Botoşani din cadrul Direcţiei de Probaţiune (Ministerul Justiţiei), împreună cu Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Botoşani din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani (Ministerul Afacerilor Interne) şi cu reprezentanţi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani (Agenţia Naţională Antidrog) au organizat şi desfăşurat 4 sesiuni în cadrul Programului naţional de prevenţie destinat persoanelor care au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice „În siguranţă la volan. Stop accidentelor!”.
Sesiunile desfăşurate au avut drept scop reintegrarea socială a acestor persoane, reducerea riscului de victimizare în rândul populaţiei, precum şi creşterea gradului de conştientizare a grupului ţintă cu privire la pericolele la care se expun, atât ei cât şi ceilalţi participanţi la trafic, în situaţia în care nu respectă normele legale.
Una din sesiunile Programului, având drept temă “Procesul decizional la volan şi perspectiva victimei”, a oferit informaţii referitoare la efectele consumului de alcool/droguri/substanţe psihoactive la volan, la identificarea procesului decizional în trafic şi la conştientizarea modului în care consumul de substanţe modifică procesele psihice, autocontrolul, comportamentul violent şi reacţiile motrice. În acest context, participanţii au putut proba, cu sprijinul lucrătorilor Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani, ochelarii care simulează efectele drogurilor sau alcoolului (pe timp de zi şi de noapte).
De asemenea, s-a pus accentul şi pe conştientizarea perspectivei victimei si pe realizarea de exerciţii de solidaritate umană în sprijinul victimelor accidentelor rutiere.
La activitate au participat 19 persoane aflate în evidenţa Serviciului de Probaţiune, beneficiari direct ai Programului de prevenţie „În siguranţă la volan. Stop accidentelor!”.
Următoarea serie de 4 sesiuni, cu alţi beneficiari, va fi reluată pe 25 aprilie anul curent.
(Comunicat de presă)