Reclamații la adresa Kaufland. Ce au constatat inspectorii de la Protecția Consumatorului

Reclamații la adresa Kaufland. Ce au constatat inspectorii de la Protecția Consumatorului

Clienții s-au plâns la Protecția Consumatorului că au găsit în magazinele Kaufland mai multe nereguli, printre care alimente expirate, ambalaje devidate, preparate care înșeală consumatorul prin denumiri precum ”de casă” sau ”țărănesc” și care, de fapt, conțin substanțe precum stabilizatori sau agenți de îngroșare. Autoritatea a verificat reclamațiile și a amendat retailerul, acolo unde a descoperit probleme, scrie wall-street.ro.

În anul 2019, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a înregistrat 247 de reclamații referitoare la Kaufland România.

Principalele aspecte reclamate au vizat produsele alimentare expirate, diferența de preț din pliantul publicitar sau cel de la raft și cel de la casă de marcat, condiționare vânzare prin limitarea cantității achiziționate, bunuri nealimentare și garanții aferente, calitatea produselor alimentare sau proprietățile organoleptice ale produselor, informarea incorenta a denumirii produselor de panificație, lipsa de informare a datei durabilității minimale, produs nealimentar cu ambalaj deteriorat, ambalaje devidate, informații ilizibile pe etichete, nerespectarea cantității declarată pe eticheta și informarea incorectă privind perioada de desfășurare a promoțiilor.

Mai mult, consumatorii s-a plâns că în cazul preparatelor din carne cu denumiri ”de casă”, ”țărănesc” s-au folosit, de fapt, în procesul de fabricație proteină vegetală, agent de îngroșare, stabilizatori, conservant etc. Autoritatea avertizează că printr-o astfel de informare se induce în eroare consumatorul, acesta fiind determinat să ia o decizie de achiziționare a produsului, pe care nu ar fi luat-o, avându-se în vedere fabricarea și compoziția unor astfel de produse.

ANPC avertizează că retailerul Kaufland a comercializat ”ciuperci sălbatice în saramură”, marca Franz Josef care, în realitate, sunt, în mare parte, ciuperci de cultură. În urmă cercetării, a reieșit faptul că ciupercile utilizate Champignon, Pleurotus și Nameko sunt ciuperci de cultură (fapt confirmat și prin răspunsul Kaufland). Astfel, s-a concluzionat că utilizarea termenului ”ciuperci de cultură” este o practică comercială înșelătoare și, drept urmare, s-a dispus sancționarea Kaufland România cu amendă contravențională de 7.000 de lei, în conformitate cu prevederile legii 363/2007 și s-a emis decizia de încetare a practicii comerciale incorecte.

Consumatorii s-au mai plâns la ANPC de lipsa etichetării nutriționale și atribuirea de calități de vindecare la mierea de albine și zahăr, informarea incorectă privind indicațiile geografice/denumire de origine protejată a produselor lactate, lipsa informării consumatorilor privind garanția bănească privind ambalajele, precum și asupra sistemului de colectare a acestora.

Clienții au reclamat comercializarea de produse lactate cu informații ce induc în eroare consumatorii, iar ANPC a aplicat sancțiuni contravenționale și a dispus măsurile legale.

Reclamațiile au fost cercetate și s-au încheiat documente de control. În cursul anului 2019 au fost verificate punctele de lucru ale operatorului Kaufland România, în baza tematicilor de control sau pentru verificarea reclamațiilor înregistrate din partea consumatorilor. Au fost întocmite procese verbale de constatare a contravenției, cu sancțiuni ”avertisment” și amenzi contravenționale. În baza proceselor verbale prin care s-au aplicat sancțiuni în baza legii 363/2007, au fost emise decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
658

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
145

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
90

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...