Recensamantul botosanenilor: Cum stii cine iti bate la usa!

 

In scurt timp, recenzorii vor bate la usile botosanenilor! In perioada 20-31 octombrie, la nivelul intregii tari se va desfasura Recensamantul populatiei si al locuintelor.
Actiunea este de o importanta strategica, iar pe baza rezultatelor finale ale recensamantului, care vor fi anuntate abia in anul 2014, vor fi creionate viitoarele politici guvernamentale. 
La nivelul judetului Botosani, vor fi implicati in aceasta actiune 1.994 de recenzori, 800 de recenzori-sefi si 8 recenzori responsabili de circumscriptie, 6 in municipiul Botosani si 2 in municipiul Dorohoi.

Pentru munca depusă, recenzorii vor fi recompensaţi cu 50 lei pe zi de muncă, vreme de 15 zile calendaristice, recenzorii-şefi pentru 18 zile, iar şefii de circumscripţii pentru 21 de zile. Suma aceasta va fi impozitata.

Cei care au depus cereri la primarii pentru a deveni recenzori au sustinut ulterior si o testare, iar persoanele care nu au reusit sa intruneasca un anumit punctaj nu au mai fost cooptate. De obicei, in mediul rural, cei care indeplinesc atributiile de recenzor sunt oameni cunoscuti in comunitate, fiind angajati ai primariei sau ai scolii.

Recenzorii au legitimatie si geanta personalizata!

De teama raufacatorilor, unii cetateni vor refuza sa deschida celor care le bat la usa. Reprezentantii Directiei Judetene de Statistica sustin ca recenzorii vor avea asupra lor o legitimatie, o geanta personalizata, si se vor legitima cu cartea de identitate. In cazul in care au in continuare dubii, cetatenii pot afla si telefonic daca o anumita persoana este sau nu recenzor. De asemenea, pe durata recensământului puteţi apela Centrul de Informaţii între orele 8-20 la telefoanele: 1741 (Vodafone – 4 eurocenţi/minut, Orange – 3.6 eurocenţi/minut, Cosmote – 2 eurocenţi/minut) sau 0219201 (Romtelecom – 2.7 eurocenţi/minut) sau la adresa de E-mail: rpl_2011@insse.ro.

In cazul persoanelor care vor refuza ca recenzorul sa le intre in casa, chestionarele pot fi completate si la primaria de domiciliu.

"Exista o procedura prin care se poate verifica daca o anumita persoana este recenzor sau nu. La fiecare primarie o sa existe un serviciu de permanenta si cine doreste poate suna pentru a se informa asupra veridicitatii persoanei care bate la usa. Primariile cunosc cel mai bine situatia fiecarui recenzor, precum si schimbarile care au loc din diferite motive, abandonuri, imbolnaviri, situatii neprevazute.  In cazul in care o persoana refuza sa primeasca recenzorul in casa, acesta ia legatura cu recenzoru-sef si la cazurile deosebite se va incerca rezolvarea acestei probleme, pentru a degreva primaria de aglomeratie", a declarat Ovidiu Mihalache, director interimar al Directiei Judetene de Statistica.

Ospitalitatea optionala, raspunsurile obligatorii!


Fiecare român adult (peste 18 ani) are obligaţia să răspundă la întrebările recenzorului. Excepţie fac cei care sunt plecaţi temporar în străinătate şi deci nu pot fi găsiţi în nici una din zilele recensământului. În cazul în care o persoană refuză să participe la interviu, aceasta va primi o amendă de 5.000 de lei. Persoanele absente temporar de la domiciliu la momentul efectuării recensământului pot fi înregistrate de către recenzori pe baza informaţiilor minime primite inclusiv de la vecini, administrator de bloc şi preot, conform unei hotărâri de Guvern.

De asemenea, daca persoanele nu sunt gasite acasa, recenzorii vor lasa fluturasi pe care vor mentiona ziua si ora la care vor reveni.

"Exista obligatia populatiei de a declara date complete si corecte la recensamant. Fiecare comisie locala va imputernici anumite persoane care sa dea amenzi, in cazul in care se constata ca exista rea credinta in furnizarea informatiilor", a precizat Ovidiu Mihalache.

Ce trebuie sa stiti este ca recenzorii vor iesi pe teren inca de pe 19 octombrie, cand vor face vizita preliminara pentru a cunoaste zona ce le va reveni.

Chestionarele care vor trebui completate conţin informaţii importante despre fiecare persoană în parte, despre locul ei de muncă, veniturile obţinute sau proprietăţile sale, in total fiind 61 de intrebari.

În premieră pentru ţara noastră, recenzorii ne vor cere codul numeric personal. Autorităţile declară că în acest mod vor să se asigure că o persoană nu a fost numărată de două ori.

Ministrul Comunicaţiilor susţine că a fost rezolvată problema siguranţei datelor personale, prin faptul că aceste chestionare vor fi apoi distruse, iar recenzorii care nu gestionează corect datele pot face puşcărie.

Pentru că, deşi primirea recenzorului şi dialogul cu acesta este o obligaţie, în egală măsură legală şi civică, pentru toate persoanele aflate pe teritoriul României în perioada desfăşurării recensământului, răspunsurile ţin exclusiv de libera declaraţie a respondentului, nefiind cerută prezentarea nici unui document justificativ, cu excepţia actului de identitate necesar înscrierii corecte a codului numeric personal.

Răspunsul la toate întrebările chestionarului trebuie să fie făcut ştiind că toate informaţiile ce vor fi oferite beneficiază de protecţia confidenţialităţii, garantată prin lege, că ele nu vor putea fi folosite în nici un alt scop decât cel statistic.
 

 

 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

astăzi, 20:54

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...