REACŢIA UE în disputa Rusia-România pe tema zborului lui Dmitri Rogozin

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) a condamnat luni, în concluziile adoptate privind situația din Ucraina, declarații și vizite de tipul celor făcute de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, a declarat luni, la Bruxelles, după reuniunea CAE, ministrul român de externe Titus Corlățean, potrivit Agerpres.ro.

Am făcut o prezentare a situației inacceptabile apărute în urma vizitei provocatoare a vicepremierului rus Rogozin în Republica Moldova, prin Chișinău spre Tiraspol, declarațiile și amenințările absolut inacceptabile atât la adresa Republicii Moldova, cât și la adresa României și inclusiv acțiunea care nu face decât să urmărească generarea de noi tensiuni și destabilizare în Republica Moldova, acea acțiune de a transfera, de a prelua și a duce cu sine cutii, pachete, liste cu semnături care ar susține separatismul în Republica Moldova", a declarat Corlățean la plecarea de la reuniunea CAE.

Șeful diplomației române a precizat că a solicitat în acest sens sprijin și solidaritate din partea statelor membre UE, iar răspunsul a fost unul pozitiv.

"La propunerea mea, a delegației României, Consiliul a adoptat un text și vreau să salut adoptarea acestui text, care condamnă, în esență, declarațiile și vizitele unor înalți oficiali angajați în sprijinirea încercărilor ilegale de separatism și care contribuie la creșterea tensiunii atât în Ucraina, cât și în alte state din regiune, a se citi R. Moldova, și de asemenea, Consiliul condamnă orice încercare de a ocoli, de a evita, de a înșela regimul de sancțiuni stabilit de UE", a afirmat Titus Corlățean.

Întrebat despre declarația unui oficial rus conform căruia Rusia ar trebui să ia măsuri împotriva țărilor care au închis spațiul aerian pentru oficiali ai Moscovei, ministrul de externe a răspuns: "Suntem într-o perioadă de retorică politică avântată, de multe ori de consum intern."

"România, ca stat membru al UE, este obligată să respecte deciziile UE la care a și contribuit în materie de regim de sancțiuni, așa că lucrurile acestea nu se negociază, nu este o acțiune unilaterală. Este o chestiune care viza necesitatea de a stopa libera deplasare, tranzitul unui demnitar rus care era pe lista de sancțiuni. Și nu a fost singurul în acel avion", a subliniat Corlățean.

Titus Corlățean a precizat că până în prezent solicitarea MAE român către diplomația rusă de a preciza dacă își asumă afirmațiile lui Rogozin privind posibilitatea de a folosi un bombardier strategic rus în condițiile în care România și-a închis spațiul aerian pentru avionul său a rămas fără răspuns.

"Vreau să cred, cunoscând cu toții în UE profilul respectivului demnitar rus, că este vorba de același joc provocator pe care îl cunoaștem, însă de această dată a trecut de linie roșie și asta ne-a obligat la nivelul MAE să adoptăm o poziție oficială și să solicităm aceste clarificări din partea MAE rus. Sperăm totuși să rămână în limita retoricii politice avântate, nechibzuite, inacceptabile nu o dată, pentru că dacă am lua totuși cu adevărat în serios, până la capăt, amenințările cu utilizarea unor avioane strategice care se ocupă cu bombardamente atunci probabil că aspectele de securitate în UE, în Europa de Est, ar exploda", a mai afirmat Corlățean.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris sâmbătă pe contul său de Twitter că, la solicitarea SUA, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul său. "La solicitarea SUA, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160", a scris, pe contul său de Twitter în limba engleză, Dmitri Rogozin, care s-a aflat de vineri într-o vizită în Transnistria, necoordonată cu autoritățile Republicii Moldova.

MAE român a calificat drept o "declarație foarte gravă" amenințarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin "în actualul context regional, în care Federația Rusă a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, iar forțe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin", a precizat sâmbătă Biroul de presă al MAE.

În acest context, MAE român a solicitat autorităților de la Moscova, Ministerului rus de Externe, să precizeze public dacă afirmațiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru al UE și al NATO.

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi usturătoare aplicate de către inspectorii ITM Botoșani angajatorilor găsiți în neregulă!

astăzi, 20:00

În urma controalelor, au fost constatate 86 deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 5 amenzi, &...

Decizie a Parlamentului: PFA-urile, întreprinderile familiale și întreprinderile individuale își vor putea schimba regimul juridic!

astăzi, 19:20

Prin excepție de la prevederile art. 21, 27 și 33, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale vor putea opta, după minimum un an de funcțio...

Ziua Internațională a Educației, sărbătorită de preșcolarii unei grădinițe din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Activitățile desfășurate au fost  variate și atractive, cu teme specifice: „Împreună pentru educație”, „La mulți ani, dragi educatoare!”, „Grădinița-...